BiH
247

Detalji prijave protiv doktora Dizdarevića: Nije dolazio na sastanke i samovoljno operisao pacijente

Piše: A. Z.
Foto: Nedim Grabovica (Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu demantovana je informacija o otkazu neurohirurga Kemala Dizdarevića, koju je i sam potvrdio. Ističu da je Dizdarević dobio opomenu Disciplinske komisije i da ne znaju zbog čega tvrdi drugačije.

"Mi ne znamo kad i s kim je Kemal Dizdarević telefonski razgovarao niti koje su teme razgovora. Istina je da nije dobio otkaz. Otkaz se ne može dobiti dok je neko na godišnjem odmoru, što bi doktor trebao znati. Dizdarević je dobio opomenu po Odluci disciplinske komisije koju čine doktor Dželaludin Junuzović, pravnica Alma Pehlić i medicinska sestra Aida Sijerčić", kazali su za Klix.ba iz KCUS-a.

Zbog čega je Dizdarević dobio opomenu navodi se u dokumentima koji su nam ustupljeni. Naime, glavna sestra Klinike za neurohirurgiju Emina Selimović 13. jula prošle godine prijavila je šefu Klinike Hasi Sefi da ju je Kemal Dizdarević vrijeđao.

"Obavještavam Vas da me 13. jula iz ambulante Klinike za neurohiruriju nazvao doktor Kemal Dizdarević i ničim izazvan, povišenim tonom pitao 'zašto je pejdžer kod Elme?' (Dr. Elme Suljagić), koja je navodno s njim u ambulanti. Odgovorila sam da je, koliko znam, tako po rasporedu rada, te da se za sve nejasnoće obrati šefu Klinike jer to nije u mojoj nadležnosti. Tada je prekinuta telefonska veza da bi me doktor Dizdarević ponovo nazvao i vrlo uvredljivim tonom pitao 'ko si ti?', kao da me ne poznaje, na šta sam mu odgovrila da sam ja Emina Selimović, glavna sestra Klinike za neurohirurgiju. Potom me je vičući pitao 'Ko me tu postavio, je li me on postavio da se vučem po Klinici'. Na te riječi sam mu rekla da me vrijeđa i da ću to prijaviti. Nakon toga, razgovor je završen jer je prekinuta telefonska veza", stoji u prijavi Emine Selimović.

Šef Klinike za neurohirurgiju Haso Sefo i v.d. direktor hirurških disciplina Mirsad Kacila šest dana kasnije uputili su generalnoj direktorici Sebiji Izetbegović izvještaj i prijavu za prekršaje radne discipline Kemala Dizdarevića u periodu od 4. do 15. jula 2016. godine. U prijavi se navodi da Dizdarević tri dana u julu nije prisustvovao jutarnjim stručnim sastancima i nije opravdao svoje odsustvo, te da je ostalim danima na sastanak dolazio sa zakašnjenjem i isti napuštao nakon nekoliko minuta bez obrazloženja.

"Jedini sastanak koji je u cijelosti izdržao je bio 14. aprila 2016. godine. Nikada nije prisustvovao jutarnjim vizitama. Nije došao, iako je bio obavezan kao pripravni specijalista, na hitne operacije doktorima Edinu Hajdarpašiću 14. jula i Mersadu Baručiji 5. jula, pa su kolege kao dežurni doktori bili prinuđeni operisati bez asistenta. U danima kada je dežurni najveći broj hitnih pregleda i neurohirurških konsultacija u KUM-u su obavljale specijalizanti dr. Aždajić i dr. Suljagić, iako je to strogo zabranjeno", stoji u prijavi.

Kemal Dizdarević (Foto: Klix.ba)
Kemal Dizdarević (Foto: Klix.ba)

Navodi se i da Dizdarević pacijente prima neplanski, bez utvrđenih kriterija i dogovora, i često bez potrebne dokumentacije.

"Dva dana pred godišnji odmor 13. jula bez dogovora je primio pet pacijenata za elektivne operacije bez prdeoperatvine pripreme, bez uputnice i obrade. Svim pacijentima je obećao operaciju 15. jula iako je znao da je operativni program već unaprijed napisan na sedmičnoj osnovi i da se elektivne operacije dogovaraju unaprijed na stručnim sastancima kojima ne prisustvuje. Kemal Dizdarević je 15. jula po ko zna koji put samovoljno, bez dogovora i najave promijenio operativni program i operisao pacijente sa hroničnim lumbosakralnim sindromom. U isto vrijeme nije htio operisati životno ugroženog pacijenta koji je bio na redovnom operativnom programu sa tumorom stražnje lobanjske jame i konsekutivnim hidrocefalusom zbog pritiska na IV moždanu komoru, a koji predstavlja neurohirurški prioritet i koji je bio potpuno spreman za operaciju", naveli su ljekari.

Istakli su i da se slična situacija ranije dogodila u više navrata, te da se Dizdarević prema kolegama svakodnevno ponaša nekorektno, bahato i uvredljivo.

Iz KCUS-a navode da je Dizdarević 2014. godine dobio otkaz koji mu je uručio tadašnji generalni direktor Damir Aganović. Dizdareviću je ova disciplinska mjera izrečena zbog "propuštanja radnji čime se onemogućava ili ometa proces rada, obavljanja privatne prakse protivno propisu ili upućivanje pacijenata KCUS-a u privatne ordinacije radi materijalne koristi za sebe ili drugog što predstavlja težu povredu radne obaveze".

Također, u odluci se navodi i "povreda na radu koja ima obilježje krivičnog djela učinjenog na radu ili u vezi sa poslovima radnog mjesta, a kojom se nanosi šteta ugledu KCUS-a i čini zaposlenika nepodobnim za rad na KCUS-u (nesavjesno liječenje, mito, pronevjera, posluga, krađa, prevara, falsifikovanje isprave i slično, te zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlaštenja).

U odluci o otkazu tadašnji generalni direktor je naveo da je Dizdarević, između ostalog, izdavao neregularna otpusna pisma koja je nazivao "konačnim neurohirurškim nalazom" i nije ih dostavljao članovima Stručnog tima Klinike za neurohirugiju na potpis. Dalje se navodi da je protiv Dizdarevića podnesena krivična prijava jer je blokirao oficijelni redovni operativni program koji je isti dan sačinjen na jutarnjem ljekarskom sastanku. Umjesto zakazane operacije djevojčice hospitalizirane na Pedijatriji, Dizdarević je blokirao salu tako što je započeo drugi operativni zahvat bez upoznavanja kolegija i Stručnog tima Klinike, zbog čega je operacija djevojčice morala biti prolongirana.

"Dizdarević je u 6 sati došao na Kliniku, iako nije bio niti dežurni, niti pripravni ljekar po zvaničnom rasporedu i angažmanu ljekara za mjesec april i ušao u salu sa pacijentom hospitaliziranim na Klinici za ortopediju i traumatologiju koji nikada nije prezentiran na Stručnom kolegiju", navodi se u odluci.

Dizdarević je negirao povredu radne obaveze ističući da je imao cjelodnevni operativni program u toku kojeg je obaviješten da su pristigla dva hitna pacijenta upućena na njegovo ime. Također, navodi se i da Dizdarević nije primao pacijente koji su prethodno boravili na Klinici za neurohirurgiju radi operativnog zahvata, nego da ih je upućivao u privatnu ordinaciju.

Dizdarević je, prema odluci, odbio obavljati radi u neurohirurškoj ambulanti DIP-a, a na prijavu se izjasnio da su optužbe neosnovane i da nije upućivao pacijente u privatnu praksu.

Posljednja tačka odluke tiče se medijskih istupa Kemala Dizdarevića bez konsultacija sa savjetnikom generalnog direktora i obrade Press službe. Ističe se da je Dizdarević na taj način obezvrijedio rad svojih kolega govoreći o njihovoj nestručnosti i nesposebnosti, te iznoseći neistine o radu KCUS-a i njegovog menadžmenta. Dizdarević je u izjašnjenju naveo da prilikom medijskih istupa nije došlo do odavanja poslovne tajne.

Dvije godine prije otkaza osam ljekara KCUS-a dostavilo je tadašnjem generalnom direktoru, ministru zdravstva FBiH i ministru zdravstva KS stav Kolegija specijalista Klinike za neurohirugiju u kojem su se izjasnili da su protiv imenovanja Dizdarevića za šefa Klinike.

Kolegij je kao razloge naveo to što je Dizdarević tada vodio više sudskih postupaka protiv KCUS-a, zatim niz sudskih proces protiv kolega sa Klinike. Ljekari su istakli i da Dizdarević dugi niz godina radi van sistema i pravila Klinike kršeći radnu disciplinu agresivno se ponašajući prema kolegama, pacijentima i porodicama pacijenata. Navedeno je i da Dizdarević nema nikakvu komunikaciju sa većinom specijalista na Klinici zbog personalnih sukoba, te da ne funkcionira u kolektivu, ne uvažava kolege i o njima iznosi neistine.

Dokument su potpisali Nermina Iblizović, Haso Sefo, Avdulah Hasanagić, Eldin Burazerović, Alija Čeljo, Hassan Al Qoud, Ibrahim Omerhodžić i Mersad Barukčija.