|

Doživotna novčana pomoć za povratnike iz Holandije

Doživotna novčana pomoć za povratnike iz Holandije
0
S
Sarajevo-x.com
5.1.2011. u 10:07
74
komentara
0

dijeljenja
Doživotna novčana pomoć za povratnike iz Holandije Amsterdam (Foto: Sarajevo-x.com)
Prema zakonu Kraljevine Holandije, imigranti stariji od 45 godina imaju pravo na doživotnu novčanu pomoć, ukoliko se odluče vratiti u zemlju svoga porijekla, što se odnosi i na osobe porijeklom iz BiH koje borave u ovoj zemlji, navodi se u dopisu koje je dostavljeno Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH iz Ambasade BiH u Kraljevini Holandiji.
"Pomoć se sastoji od plaćanja putnih troškova do 1.500 eura, te doživotnoj mjesečnoj donaciji, koja u slučaju državljana BiH iznosi 470 eura po osobi, odnosno 670 eura ukoliko se radi o bračnom paru. Osobe koje nisu pokrivene holandskim zdravstvenim osiguranjem, također, dobivaju novčani dodatak za liječenje u zemlji povratka", kaže se u dopisu i dodaje da svi učesnici u programu remigracije mogu iskoristiti probni rok od godinu dana.

U probnom periodu povratnici imaju pravo vratiti se u Holandiju, a nakon isteka tog roka dužni su se odreći holandskog državljanstva ukoliko su ga posjedovali.

U dopisu je nevedeno kako je program remigracije "kvalitetno rješenje za sve strance koji se nisu uspjeli integrirati u holandsko društvo".

Prema procjenama, u Holandiji trenutno boravi oko 30.000 osoba porijeklom iz BiH, stoji u saopćenju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...