"Nikad pravde neće biti"
0

Dostojanstven ispraćaj za 16 žrtava zločina u Bratuncu

Sarajevo-x.com
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja 2011. godine, obavljen je zajednički ukop i klanjana dženaza za 16 žrtava genocida počinjenog u ovoj opštini od 1992. godine. Pred oko 2.500 članova porodica klanjanje dženaze namaza predvodio je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović .

Najmlađe žrtve kojima je danas klanjana dženaza su Adina Hajdarević koja je imala samo tri i po mjeseca kada je ubijena sa dva metka privijena uz majčine grudi sa nepopijenom flašicom mlijeka i dvogodišnji Ardinel Kunić ubijen također u majčinom naručju:

"Sjedila sam kad su počeli granatirati i držala sam ga na krilu. Rekao je da hoće da spava. Daj majko da te poljubim. Nemoj, hajde spavaj, rekla sam", počela je svoju tužnu priču Ardinelova majka Safija Kunić:

"Padale su granate ne znam ni koliko ih je palo, ja sam sjedila između kamiona i transportera. Božije davanje, osjetila sam samo udar u glavu, čula sam da neko na megafon viknu bježite narode ka rijeci i ja sam ustala da idem. Iz onoga transportera iskočio je vojnik, znam samo da je rekao "bebi je mrtav“. Ja sam u onom strahu držala ga rukom za bradu i mislila sam da on spava, samo je ostao komad vilice, ono što je moja ruka držala to je i ostalo. Tražila sam ga godinama, nisam htjela otići nigdje vani dok ga ne nađem", ispričala je Safija Kunić.

Safija Kunić izgubila je sina Ardinela, muža, oca i braću i kako ona kaže ni dan danas nema pravde za ove žrtve:

"Nikad pravde neće biti, nema pravde ovdje, je li vidite šta se radi, šta su im ova djeca kriva da njiha uništavaju, ako je išao da ratuje vojnik neka vojnika ubija šta će od civila, nije Ardinel mogao imati pušku, ni moja braća oni su bili djeca", kaže Safija.

Prema riječima Hibe Ramić iz Fondacije mezarje Veljaci-Bratunac '92 do sada je pronađeno oko 300 Bratunčana, a isto toliko se vodi kao nestalo.

"Pozivam svoje komšije Brtaunčane srpske nacionalnosti da pomognu nama porodicama i institutima, i tužilaštvu na samom otkrivanju masovnih grobnica, anonimnim dojavama da pomognu tužilaštvu kako bi ono moglo da radi svoj dio posla", poručila je Ramić.

Dženazi-namazu u Bratuncu prisustvovao je i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, zatim Damir Bećirović u ime člana predsjedništva BiH Željka Komšića kao i članovi diplomatskog kora – ambasadori više zemalja, predstavnici bh. i entitetskih organizacija i institucija, predstavnici brojnih općina, nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva.

"Ovo je mjesto gdje su stradale žene i djeca, stradali nevini ljudi. Zato, je ovdje potrebno jačati narod i državu, uraditi više kako bi pravosudni organi došli do zločinac i sudiloi im. Nikada im ne treba zaboraviti i ne treba oprostiti. Trebamo učiniti sve da se ovakve stvari nikada i nikome više ne ponove", istakao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Na Šehidskom mezarju Veljaci sa današnjom dženazom ukopano je ukupno 218 civilnih žrtava genocida.