Dani genocida u Bratuncu
0

Obavljene sve pripreme za zajedničku dženazu

FENA
Komemorativni centar u Tuzli
Komemorativni centar u Tuzli
U okviru obilježavanja "Dana genocida“, u Bratuncu su od 3. maja upriličene posjete stratištima u Suhoj i Glogovoj, izložbe fotografija i promocije knjiga.

Za danas je planiran odlazak na Ljubovijski most, s kojeg će članovi žrtava, u rijeku Drinu baciti 603 ruže. Kao i prethodnih godina i danas će biti organizirana posjeta fiskulturnoj sali Osnovne škole “Branko Radičević”.

Članovi porodica žrtava i prijatelji okupit će se i na gradskom stadionu gdje je stanovništvo Bratunca 10. maja 1992. godine bilo privedeno u jedan dio stadiona gdje je došlo do odvajanja žena i djece od muškaraca. Muškarci, od kojih je najmlađi imao trinaest godina, odvedeni su u školu gdje je za tri do četiri dana ubijeno oko 200 ljudi.

Večeras oko 19 sati planirana je doprema posmrtnih ostataka 16 identifikovanih Bošnjaka iz Komemorativnog centra Tuzla, kojima će sutra biti klanjana zajednička dženaza na mezarju Veljaci. Zvaničan program sutra počinje u 12 sati i 15 minuta intoniranjem državne himne i učenjem Jasina. Zajednička dženaza, koju će, kako je najavljeno, voditi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, bit će obavljena u 13 sati i 35 minuta.

Ovo je peta kolektivna dženaza za civilne žrtve rata 1992. godine u Bratuncu i sve pripreme su završene.

  • Na mezarju Veljaci u Bratuncu do sada su ukopane 202 žrtve, a ono što je specifično jest da će se ove godine ukopati i djevojčica stara tek tri mjeseca i 19 dana, a prošle godine ukopana je i njena majka. Obje su pronađene u masovnoj grobnici Suha. Pored male Adine, smiraj na mezarju Veljaci će naći i Ardinel Kunić koji je imao dvije godine i sedam mjeseci kao i Šema Mašić koja je imala 77 godina kada je ubijena, a na isti dan bit će ukopana i njena kćerka“ izjavila je Hiba Ramić iz Fondacije mezarje „Veljaci-Bratunac '92“ i dodaje da je do sada pronađeno oko 300 Bratunčana, a isto toliko se vodi kao nestalo.