Panel na SBF-u
6

Doris Pack: Mnogo više ćete dobiti ukoliko vam zvanična politika privlači investicije

Piše: Er. M.
Zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack upozorila je na današnjem Sarajevo Business Forumu (SBF) na problem preglomaznog javnog sektora koji je odlična podloga za visok stepen korupcije.

Ona je kazala da nije bilo napretka kada je riječ o obrazovanju i da je zemljama potrebno da imaju kvalitetno obrazovanje. Kako kaže, političari ne bi trebali intervenisati u poslovanju, odnosno u biznisu.

Pack je istakla važnost digitalizacije i kreativnosti, kao i činjenice da se u tom sektoru mogu stvoriti brojna radna mjesta. Istakla je da u BiH postoje unutrašnje granice koje političke stranke produbljavaju.

Domaćim političarima poručila je da će države više dobiti ukoliko je zvanična politika sposobna da privuče strane investicije.

"Vi ste na putu, dobre ste poslove uradili na papiru, ali to morate implementirati. To tražimo od vas", kazala je Pack.

Ona se pitala zbog čega se više ne koristi solarna energija, pri tome se osvrućući na poruke o tome kako BiH i Turska imaju dobre ekonomske odnose.

"Stalno govorim ljudima iz BiH u Njemačkoj da idu kući, a oni mi odgovaraju da tamo nisu dobrodošli, jer nemaju posao ili nisu članovi neke političke stranke", rekla je Pack.