18 osumnjičenih osoba
22

Donosimo detalje jedne od najkompleksnijih istraga tužilaštva protiv privrednog kriminala

D. Be.
Pretres u prostorijama Komisije za vrijednosne papire FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Pretres u prostorijama Komisije za vrijednosne papire FBiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu "Profit" su Smiljka Jusufranić, Zijad Blekić i Edin Dizdar, saznaje Klix.ba. Grupa se tereti za pranje novca, a radi se o jednoj od najkompleksnijih istraga Tužilaštva KS.
Kako saznajemo, među osumnjičenima je i predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Hasan Ćelam, u čijim prostorijama se također odvija pretres. Među osumnjičenima je i Edin Muftić, bivši direktor FIMA banke.

Nakon što je SIPA prije nekoliko godina podnijela izvještaj, tužitelji Tužilaštva KS su u proteklom periodu proširili istragu na ovom predmetu i saslušali 120 svjedoka, što je rezultiralo današnjom akcijom na terenu.

Policija ispred Brokerske kuće Eurohaus (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Policija ispred Brokerske kuće Eurohaus (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Prema informacijama iz tužilačkih redova, radi se o jednoj od najkompleksnijih istraga koje je ikada provodilo ovo kantonalno tužilaštvo na predmetima privrednog kriminala i korupcije.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić jutros je kazala da je realizacija akcije uslijedila nakon višemjesečne istrage zbog krivičnih djela organiziranog kriminala i pranja novca.

Pretresi se od jutros obavljaju u Sarajevu, Brezi i Travniku. U glavnom gradu BiH pretresaju se i prostorije brokerske kuće Eurohaus, te firmi Unioninvest - izgradnja objekata d.o.o. Sarajevo, Profin invest i KS investment.

Pretres u Brokerskoj kući Eurohaus u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Pretres u Brokerskoj kući Eurohaus u Sarajevu (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Kako smo već objavili jutros, akciju na terenu provode policijski službenici SIPA-e uz podršku MUP-a KS koji vrše pretrese na 30 lokacija, a osumnjičeno je 18 osoba.

Istraga se provodi u vezi sa sumnjivim transakcijama, pranjem novca i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

U oktobru prošle godine službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jedne pravne osobe u ukupnom iznosu većem od sedam miliona KM, što je također bilo u sklopu predmeta "Profit".

Tokom pretresa oduzeto je blizu 600.000 eura, zlatni nakit i pet sefova u komercijalnim bankama.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom, odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

Pored Smiljke Jusufranić, Zijada Blekića i Edina Dizdara od ranije se za ovaj slučaj vežu i imena preminulog Ibrahima Jusufranića, Jasmina Jusufranića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića.