U 41. godini
20.1k

Donna Ares preminula nakon teške bolesti

Piše: M. N.
Donna Ares (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Donna Ares (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. muzičarka Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, preminula je u 41. godini u Bihaću, nakon duge i teške bolesti.

Donna Ares se borila s opakom bolešću tri puta, a liječila se u Bihaću, Sarajevu i Danskoj. Dva puta je pobijedila rak, ali se vratio.

Sve vrijeme je bila pozitivna i sa svojim fanovima dijelila dane borbe. Osnovala je i fondaciju za prikupljanje sredstava za liječenje raka, ali ju je nakon godinu dana zatvorila.

Održala je veliki koncert u Sarajevu 16. aprila 2015. godine na kojem su joj gostovali brojni prijatelji i muzičari, a s ciljem da prikupe sredstva za njeno liječenje.

Donna Ares je rođena 1. januara 1977. u Bihaću. Odrasla je u muzičkoj porodici (otac gitara, majka klavir, pjevanje). Završila je nižu i srednju muzičku školu i umjetničku školu u Bihaću.

Za vrijeme školovanja ostvarila je brojne uspjehe, nagrade i priznanja na raznim takmičenjima /instrumentalni odsjek – klavir i dječijim pjevačkim festivalima.

Od 1992. godine nastupa kao klavijaturista i pjevačica u popularnom lokalnom bihaćkom bendu Camino Verde. Sa 16 godina piše tekstove i muziku za svoje prve solo pjesme, a 1996. godine napušta bend i počinje solo karijeru.

Prvi javni nastup imala je na "Dori" 1997. godine s pjesmom "Zadnja noć". Postala je popularna u BiH nakon objavljene pjesme "Kazna". Prvi album objavila je 1998. godine "Ti me više ne voliš" koji je naišao na odličan odziv publike.

Nakon dvije godine izlazi album "Donna Live 2000", gdje je snimila i obradila stare folk hitove, ali i popularne evergreene poput "Woman In Love", "I’m so excited" i sl., i ovim albumom skreće veliku pažnju na sebe, ali i izaziva burne i oštre reakcije medija i struke, jer je spojila dva do tada inače nespojiva stila, što je publika odlično prihvatila, a struka žestoko kritikovala.

Imala je veliki hit s Halidom Bešlićem "Sviraj nešto narodno" koji su snimili 1999. godine na ulicama Sarajeva.

Treći album "Čuvaj se dušo" objavila je 2002. godine, a potom je uslijedio "Jackpot" 2004. godine, "Nemam razloga za strah" 2006. godine, "Fantastična" 2009. godine, te "Povratka nema" 2011. godine.

Prije tri godine objavila je singl "Suze moje plaču za oboje" koji je bio veliki hit. Tada je saznala da je oboljela od raka.

Napisala je i knjigu "Soba za nikoga" koja je bila njena ispovijest inspirisana borbom protiv teške bolesti koja je promovirana 2015. godine. U njoj govori o saznanju da ima ovu tešku bolest, nedoumici, suzama, bolu, a potom optimizmu i odluci da se bori do pobjede.

Donna Ares uvijek je bila simbol jake žene koja je znala šta želi od života i išla hrabro ka tome. Publika će je vječno pamtiti po osmijehu, vedrini, snazi i nevjerovatnom talentu.