Fondacija H. Stepic C.E.E.
0

Donirani kompleti knjiga za lektiru školama širom BiH

FENA
Austrijsko-bosansko kulturno udruženje "Medo" sa sjedištem u Beču danas je počelo podjelu kompleta školskih lektira u osnovnim školama u općinama Bijeljina, Zvornik, Srebrenica, Brčko, Lopare, Čelić, Kalesija, Kladanj, Živinice, Sapna i Tuzla.

Realizaciju projekta finansirala je H. Stepic C.E.E fondacija čiji je osnivač Herbert Stepic, generalni direktor Raiffeisen Bank International.

Podjela je počela u Osnovnoj školi "Meša Selimović" u Janji -općina Bijeljina, a nastavljena u Osnovnoj školi u Memićima - općina Kalesija.

Školi u Janji dodijeljeno je više od 150 knjiga, koje je uručio Mehmedalija Gutić, predsjednik Austrijsko-bosanskog kulturnog udruženja "Medo", koji je i inicijator tog projekta.

U toj akciji bit će podijeljeno 15 kompleta, odnosno više od 2.000 knjiga za školske lektire u više osnovnih škola u BiH.

Gutić kaže da je ta akcija dio većeg programa pokrenutog na početku ove školske godine, a cilj je osigurati lektiru za škole na području te regije.

"Školstvo u BiH je u nezavidnoj situaciji i nema osnovnih uvjeta za rad. To je naročito izraženo u područnim školama. Tokom naših ranijih akcija saznali smo da školske biblioteke imaju skroman knjižni fond, te smo im odlučili pomoći", kazao je.

Direktorica OŠ "Meša Selimović" u Janji Milica Perković zahvalila je za podršku Udruženju "Medo" i donatoru H. Stepic C.E.E. fondaciji, te istaknula da će im to puno pomoći u radu.

Dobrotvorna fondacija H. Stepic CEE Charity osnovao je generalni direktor Raiffeisen Bank Internationala u Beču Herbert Stepic radi pomoći djeci, omladini i ženama u manje razvijenim zemljama centralne i istočne Evrope. Fondacije je dosad realizirala nekoliko projekata u BiH.