Skupština KS
0

Donijet Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je na današnjoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, po hitnom postupku.

Time su kantonalna javna komunalna preduzeća oslobođenja plaćanja taksi prilikom podnošenja tužbi protiv neplatiša.

Predlagač izmjena i dopuna bila je Zakonodavnopravna komisija Skupštine KS.

Stupanje na snagu Zakona o sudskim taksama izazvalo je ozbiljne probleme u njegovoj primjeni, posebno u dijelu koji se odnosi na javna preduzeća čiji osnivač je Kanton Sarajevo i koja obavljaju djelatnosti komunalnih usluga. Upravo ova preduzeća su se obratila Zakonodavnopravnoj komisiji Skupštine KS sa zahtjevom da se preduzmu mjere na hitnoj izmjeni i dopuni zakona kako bi se prevazišao ovaj ozbiljan problem, kazao je u uvodnom izlaganju predsjednik ove komisije Esad Hrvačić.

Sagledavajući cjelokupnu situaciju utvrdili smo da se radi o više segmenata. To se prvenstveno odnosi na Kantonalno javno komunalno preduzeća „Rad“ d.o.o. Sarajevo, JKP Toplane Sarajevo i JKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo koji su prema novom Zakonu obavezni prilikom podnošenja prijedloga za izvršenje uplaćivati sudske takse.

To bi značilo da JKP Rad Sarajevo za podnesenih 55.000 prijedloga do kraja ove godine, čija vrijednost iznosi 2.600.000 KM, treba uplatiti sudsku taksu od oko 550.000 KM. Za istu vrijednost prijedloga po starom zakonu sudska taksa bi iznosila oko 75.000 KM. JKP Toplane Sarajevo do kraja ove godine moraju podnijeti 151.00 predmeta čija vrijednost iznosi oko 5.400.000 KM. Visina sudske takse za podnesene prijedloge bi iznosila oko 360.000 KM. JKP Vodovod i kanalizacija do kraja godine treba podnijeti 42.000 prijedloga za izvršenje čija vrijednost iznosi oko 3.500.000 KM, gdje bi obaveza za plaćanje sudske takse bila 840.000 KM, kazao je Hrvačić.

Prema finansijskim izvještajima ovih javnih preduzeća, nijedno nema ovoliku količinu novca da izvrši uplatu sudskih taksi jer bi time ugrozili tekuće poslovanje. Nasuprot tome, ako se ne podnesu prijedlozi za izvršenje, dolazi do zastare potraživanja, i to u iznosima vrijednosti prijedloga za izvršenje, dodao je on.

Skupština KS je donijela zaključak kojim obavezuje Vladu KS i Zakonodavnopravnu komisiju da najdalje u roku od 15 dana izvrše konstultacije sa svim relevantim subjektima, i da izvrše analizu Zakona o sudskim taksama, te da na naredom skupštinskom zasjedanju u novembru ili dostave informaciju ili predlože izradu novih izmjena i dopuna ili potpuno novog zakona o sudskim taksama koji daje punu garanciju da je usklađen sa svim zakonima na federalnom nivou.

Skupština KS usvojila je i Odluku o imenovanju novog ministra finansija KS. Za ministra finansija imenovan je Muhamed Kozadra.