BiH
4

Donia: U političkom životu RS-a su još uvijek ljudi sa istim težnjama kao u ratu

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Političari iz Republike Srbske još uvijek imaju tu tradiciju i težnje kao i u vrijeme rata u pogledu na Bosnu i Hercegovinu i njeno cijepanje, kazao je američki historičar, profesor Robert Donia.

Donia je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu studentima održao predavanje na temu "Koncepcija i stvaranje Republike Srpske". U izjavi za novinare je kazao da u RS-u još uvijek postoji nastojanje za otcjepljenjem, jer su na političkoj sceni dobrim dijelom oni koji su bili i u vrijeme rata i stvaranja takvih planova početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

"Zbog toga svega u ovim okolnostima je teško nešto promijeniti i postići cjelovitost BiH", dodao je Donia.

Profesor Donia je novinarima ranije kazao kako će studentima prenijeti svoje viđenje o tome kako je nastala RS te će govoriti o ključnom periodu za BiH, o onom ratnom od 1992. do 1995. godine.

Kada je u pitanju nastajanje samog entiteta RS, Donia ga je podijelio u četiri faze u kojima su kaže primjenjivane različite strategije.

"Prvu fazu nazivam jugoslavenskom, potom se prešlo na općinsku, zatim stratešku, a na kraju na fazu konsolidacije. Svaka od ovih faza uključivala je različite strategije i ekstremne promjene filozofije", smatra Donia.

Govoreći o tome u kakvoj je poziciji BiH sada i o tome kakva je njena budućnost, kazao je da smatra kako je najveći problem ove države to što je njen Ustav bio sastavni dio Mirovnog sporazuma za BiH.

"Uporedimo to sa Kosovom. Tamo je nakon konflikta došlo do mirovnog sporazuma, ali bez ustava u njemu. Sačekalo se skoro osam godina, i to je pametno urađeno. To je omogućilo bivšim zaraćenim stranima da se naviknu na nove uvjete", rekao je Donia.

Vrlo su male šanse da BiH u ovom trenutku izađe iz kompliciranog političkog uređenja, smatra američki historičar, ali i dodaje da je poznato da kada se na ovim prostorima dešavaju promjene da one onda dođu i odigraju se brzo.

"Možda u neko dogledno vrijeme dođe do brze promjene i popravljanja situacije", kaže Donia.