Dom naroda Parlamenta FBiH
3

Donesena Odluka o načinu reguliranja penzija pripadnika OSBiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH donio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu Odluku o načinu reguliranja statusa prava na penziju pripadnika Oružanih snaga (OSBiH) kojima su prestala prava na dan 31. maja 2012. godine.

Radi se o Odluci koju je u utorak donio i Zastupnički dom Federalnog parlamenta.

Istovremeno, Dom naroda je usvojio zaključak kojim obavezuje Vladu FBiH da prilikom izrade jedinstvenog zakona o ostvarivanju prava na penziju pripadnika OSBiH u FBiH u te aktivnosti uključi sve krovne boračke organizacije (ARBiH, HVO-a i MUP-a i pripadnike OSBiH).

Ovim je, a nakon usvajanja preinake ranije predloženog dnevnog reda, 13. vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta završena, a čemu je prethodila opsežna rasprava u vezi s izmjenom dnevnog reda.

Naime, u ranije predloženi dnevni red bio je uvršten Prijedlog zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima.

Budući da Domu naroda iz Ureda predsjednika FBiH još nije dostavljena lista/prijedlog kandidata za popunu Ustavnog suda FBiH, druga ranije predložena tačka - izbor i imenovanja je "skinuta" s dnevnog reda današnjeg zasjedanja.