{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči

F
7.5.2014. u 08:19
20
3
Donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči
20
Donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči
Udruženje "Istočna Bosna“ Sarajevo danas organizira donatorsku večeru za obnovu Careve džamije u Foči.
Careva džamija je sagrađena 1500-1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll pa je zbog toga i dobila ime Careva džamija.

U svojim zapisima znameniti putopisac Evlija Čelebija spominje ovu džamiju i navodi da je imala drvenu kupolu prekrivenu olovom što je kasnije skinuto za potrebe Austrougarske carevine.

Ovo je bila jedna od najvećih džamija dimenzija 19,00 x 10,65 m s impozantnom kamenom munarom visokom 32 m. Pored džamije su bili izgrađeni objekti gasulhana, abdesthana i prostorije za potrebe Islamske zajednice.

Oko džamije je bio veliki harem s dosta nišana a među njima i kabur s nišanom kćerke Sultana Bajazida - sultanije Fatime i još dosta nišana zaslužnih građana utemeljitelja Foče.

U aprilu 1992. godine džamija je zapaljena, minirana i porušena do temelja, a ostaci su bačeni vjerovatno u korito rijeke Drine dok je plato gdje je bila džamija pretvoren u odlagalište otpada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH je 2004. godine mjesto i ostatke graditeljske cjeline Careve džamije proglasila nacionalnim spomenikom BiH, što podrazumijeva primjenu svih mjera zaštite i rehabilitacije u skladu sa zakonskim propisima.

Obnova Careve džamije u Foči počela je polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine, a za potpunu obnovu i rekonstrukciju ovog izuzetno značajnog vjerskog objekta i nacionalnog spomenika potrebna su značajna sredstva.

Udruženje "Istočna Bosna“ organiziranjem ove donatorske večere, u 18 sati u hotelu Terme na Ilidži, želi dati svoj doprinos obnovi Careve džamije i poziva sve koji žele učestvovati u ovoj misiji, da se pridruže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: