{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči

F
29.4.2014. u 19:58
113
26
Donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči
113
Donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči
Udruženje ''Istočna Bosna'' iz Sarajeva, 7. maja u Sarajevu organizirat će donatorsku večeru za obnovu Careve džamije u Foči.
Careva džamija je sagrađena 1500.-1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll pa je zbog toga i dobila ime Careva džamija. Putopisac Evlija Čelebija u svojim zapisima spominje tu džamiju i navodi da je imala drvenu kupolu prekrivenu olovom koje je kasnije skinuto za potrebe Austrougarske carevine.

Bila je jedna od najvećih džamija, dimenzija 19 x 10,65 metara sa impozantnom kamenom munarom visokom 32 metra. Pored džamije su bili izgrađeni objekti gasulhana, abdesthana i prostorije za potrebe Islamske zajednice.

Oko džamije je bio veliki harem sa mnogo nišana, a među njima i kabur s nišanom kćerke Sultana Bajazida - sultanije Fatime i još dosta nišana zaslužnih građana utemeljitelja Foče.

U aprilu 1992. godine džamija je zapaljena, minirana i porušena do temelja. Ostaci su odvezeni i bačeni, pretpostavlja se, u korito rijeke Drine, a plato gdje je bila džamija pretvoren je u odlagalište otpada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture 2004. godine mjesto i ostatke graditeljske cjeline - Careve džamije, proglasila je nacionalnim spomenikom BiH što podrazumijeva primjenu svih mjera zaštite i rehabilitacije u skladu sa zakonskim propisima.

Obnova Careve džamije u Foči počela je polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine.

Za potpunu obnovu i rekonstrukciju tog izuzetno značajnog vjerskog objekta i nacionalnog spomenika potrebna su značajna sredstva.

Udruženje ''Istočna Bosna'' organiziranjem donatorske večere želi dati svoj doprinos obnovi Careve džamije i poziva sve one koji žele učestvovati u toj misiji da se pridruže, najavljeno je iz Udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: