BiH
1

Donatorska večer podrške formiranju banke koštane srži u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nevladina organizacija "Mala", koja je pokrenula projekt formiranja banke koštane srži u BiH, danas organizira drugu donatorsku večer.

"Cilj je da se skupi što veći broj davalaca krvi i osiguraju sredstva za tipizacije, te da i bh. banka koštane srži uđe u evropske i svjetske asocijacije banaka što je za oboljele spas, jer bi u tom slučaju transplantacija koštane srži koštala 50.000 eura i finansiralo bi je zdravstvo", saopćio je Sektor za odnose s javnošću Općine Stari Grad.

Trenutno u BiH na transplantaciju koštane srži čeka oko 50 oboljelih, a za liječenje im treba po 400.000 eura.

Cijena jedne tipizacije je 400 eura, a potrebno je uraditi 1500 tipizacija da bi bh. banka koštane srži pristupila evropskim i svjetskim bankama i time omogućila da transplantati iz cijelog svijeta budu dostupni našim pacijentima oboljelim od leukemije.

"Da bi ostvarili ovaj plemeniti i humani cilj, organizuje se druga po redu donatorska veče da bi se obezbijedila potrebna sredstva. Cijena jedne karte je 50 KM, a uključuje večeru i piće dobrodošlice. Prikupljena sredstva bit će uplaćena za tipizacije krvnih uzoraka", navodi se u saopćenju.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kao počasni član Nevladine organizacije "Mala" i prvi tipizirani građanin Bosne i Hercegovine pokrovitelj je te manifestacije.

NVO "Mala" nosilac je projekta "Banka koštane srži u Bosni i Hercegovini", u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva.

Donatorska večer bit će održana, s početkom u 19 sati, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.