Brojni učesnici
23

Donatorska večer HKO "Kruh sv. Ante": Ideju dobročinstva neophodno je promicati u svijetu konflikta

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U organizaciji Humanitarno-karitativne organizacije "Kruh sv. Ante" večeras je u Sarajevu upriličena donatorska večer za projekte koji se realiziraju u sklopu misije te organizacije.

Donatorska večer okupila veliki broj učesnika, zainteresiranih za projekte HKO "Kruh sv. Ante", koji doprinose dobrobiti ljudi u zajednici, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, usmjerene na pomoć siromašnima, bolesnima, nezaposlenima, starima i mladima, obespravljenima i ovisnicima i svima kojima je pomoć potrebna.

Učesnike skupa pozdravio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, istaknuvši značaj karitativno-socijalne dimenzije djelovanja u sklopu poslanja te provincije.

"Siromaštvo koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovnih ljudskih potreba, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice", kazao je fra Jozo, potcrtavajući nužnost djelovanja protiv svojevrsne globalizacije ravnodušnosti u modernom svijetu.

Stoga, kako je naveo, "Kruh sv. Ante" želi dati vlastiti doprinos u izgradnji svijeta u kojemu jedni druge čuvamo i jedni za druge se brinemo, a u čijem je centru čovjek i njegovo dobro, nasuprot sistemu koji u središte stavlja novac, pretvarajući ga u idole i potičući enormnu neuravnoteženost u društvu

Ravnatelj HKO "Kruh sv. Ante" fra Joso Oršolić je uoči otvaranja skupa novinarima kazao kako je ta organizacija već više od 120 godina prisutna na prostorima Bosne i Hercegovine.

"Naša misija je da mir i dobro činimo, dijelimo i stvaramo ondje gdje nas je Božija providnost i postavila, u našoj domovini Bosni i Hercegovini", poručio je fra Joso, uz uvjerenje da će donatorska večer biti još jedan korak ka još uspješnijem humanitarnom djelovanju i angažmanu uz podršku dobročinitelja.

Među brojnim učesnicima donatorske večeri bili su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio, koji su s predstavnicima medija podijelili zadovoljstvo organiziranjem jedne tako plemenite akcije.

Poručili su da je u svijetu, koji obiluje konfliktima i u kojem je prisutan govor mržnje, neophodno promicati ideju dobra i dobročinstva, potvrđujući spremnost da podrže aktivnosti koje su u službi jačanja solidarnosti među ljudima i državama.

Donatorska večer je bila prilika za predstavljanje brojnih projekata koje "Kruh sv. Ante" uspješno realizira, uključujući pučke kuhinje, pomoć za starije i bolesne osobe kroz projekte - Kućna njega, Centar za fizikalnu terapiju, Stariji za starije, kao djelovanje Terapijske zajednice "Izvor", skrb za djecu (igraonica "Framica" u Bugojnu i dječiji vrtić "Framica" u Busovači), stipendiranje i smještaj studenata slabijeg materijalnog stanja, usluge psihološkog savjetovanja i psihoterapije, te potporu održivom povratku putem materijalne pomoći raseljenim osobama i povratnicima.

U sklopu donatorske večeri upriličena je i prodaja radova/slika iz opusa poznatih likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Donatorska večer je protekla u ugodnoj atmosferi i druženju, a sve je propraćeno prigodnim kulturno-umjetničkim programom u kojem je nastupio pijanista Barolomej Stanković, i bogoslovni tamburaški sastav koji se predstavio numerom "Sarajevo ljubavi moja".