Ponosan na BiH
2.2k

Donator Offermann uoči početka rada Trebevićke žičare: Veoma sam uzbuđen

Piše: A. B.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Dr. Edmond Offermann, čovjek koji je donirao blizu četiri miliona eura za obnovu Trebevićke žičare, nije mogao skriti oduševljenje uoči sutrašnjeg zvaničnog početka njenog rada.

"Uzbuđen sam. Posljednji put sam se tom žičarom vozio 1991. godine, a jučer sam bio na testnoj vožnji. Bilo je sjajno, pogled na grad s visine je divan", u jednom dahu nam je izgovorio Offermann koji je u grad stigao u društvu supruge Maje.

Na pitanje hoće li biti prva osoba koja će na Dan grada Sarajeva sjesti u kabinu, skromni filantrop je rekao da se nada da neće, već da će to biti grupa građana, a da će ih slijediti gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Maja i Edmond (Foto: K. S./Klix.ba)
Maja i Edmond (Foto: K. S./Klix.ba)

Za Klix.ba je istakao kako je najvažnije da se ovim korakom otvaraju brojne mogućnosti za grad.

"Na Trebeviću se mogu razvijati razni projekti i zaista sam veoma uzbuđen zbog te činjenice", poručio je. "Žičara će voziti narednih barem 25 godina i bit će prilike da dođem u Sarajevo, provozam se i uživam jer sam bio jedan od ljudi koji su učestvovali u njenoj obnovi. Nemojte zaboraviti da sam ja, iako sam imao plan i donaciju, samo jedan od učesnika koji su bili dio tog projekta".

Spomenuo je i inžinjera Armina Rustanbegovića, a za gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku imao je samo riječi hvale.

"Bez njega ste mogli imati sve ideje i novce svijeta, ali se sve ovo ne bi desilo i to je činjenica", izjavio je ovaj Amerikanac holandskog porijekla s boravištem u Švicarskoj.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Dodao je kako je posebno ponosan što su svi učesnici, kompanije i inžinjeri koji stoje iza projekta obnove Bosanci i Hercegovci.

Podsjetimo, 6. aprila u 11 sati počet će voziti obnovljena Trebevićka žičara, a od 14 sati građanima će biti omogućen besplatan prijevoz.