|

Donald Tusk: Priključenje EU je jedina alternativa za BiH

Donald Tusk: Priključenje EU je jedina alternativa za BiH
18
A
Anadolija
24.11.2015. u 14:43
79
komentara
18

dijeljenja
1/6 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/6 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/6 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/6 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/6 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/6 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Evropska unija će nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu u naporima koje čini kako bi se što prije priključila evropskoj porodici, izjavio je Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća nakon susreta sa predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.
"Za BiH nema alternative, jedina alternativa je Evropska unija", naglasio je Tusk.

On je istakao da se ove godine obilježava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su građani BiH previše živjeli u sjenci Daytona. 

"Želimo da vam pomognemo da vaši građani u punom kapacitetu što prije se priključe evropskom putu. Tu smo da vam pružimo svu neophodnu pomoć u izazovima koji se nalaze pred vama kako biste nastavili sa što bržim priključenjem EU i kako biste prošlost ostavili iza sebe", rekao je Tusk. 

On je odao počast žrtvama terorističkih aktivnosti u BiH u proteklom periodu i naglasio kako je terorizam globalni problem koji ne poznaje granice, a dokaz tome je da se, osim u Sarajevu, terorizam desio u Parizu, Ankari, Sinaju, Bamaku i drugim dijelovima svijeta. 

Naglasio je kako je prevencija radikalizma i borba protiv terorizma aktivnost na kojoj svi zajednički moraju raditi. U tom kontekstu naglasio je kako je u proteklim danima posjetio regiju kako bi razgovarao, ne samo o pitanju problema terorizma nego i o drugom velikom problemu pred kojim se Evropa nalazi, a to su migracije i veliki priliv izbjeglica. 

"Postoji pogoršano stanje jer se u kolonama izbjeglica pokušavaju prokrijumčariti i oni koji žele da stvaraju probleme. Potreban nam je sveobuhvatan i koordiniran plan u regionu kako bismo na adekvatan način odgovorili na pitanje rješavanja izbjegličke krize", naglasio je evropski zvaničnik. 

U tom kontekstu, predsjednik Evropskog vijeća najavio je samit EU i Turske po sličnom modelu nedavno održanog samita između EU i afričkih zemalja, a sve ciljem zaustavljanja priliva migranata u Evropu i kvalitetnijeg nadzora njihovog dolaska. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je kako sigurnosni problemi u BiH ne smiju biti razlog za zaustavljanje zemlje na evropskom putu.

"Mi ćemo nastaviti da realiziramo preuzete obaveze iz reformske agende. U proteklih šest mjeseci radili smo intenzivno na reformama i naše opredjeljenje ostaje i jeste EU, ne radi EU nego radi dobrobiti naših žitelja i građana BiH. Stoga nas ništa ne smije, kako na unutrašnjem tako ni na vanjskom planu poremetiti u realizaciji naših težnji i želja, a to je priključenje EU", naglasio je Čović. 

On je istakao kako je pitanje koje opterećuje odnose, ono koje se tiče najavljenog referenduma u RS, ali kako se ono treba rješavati unutar BiH.
Prijavi grešku


Komentari (79)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...