BiH
0

Donacija Grada Zagreba: Grad Sarajevo uručio 4.000 eura malim herojima i djeci bez roditelja

Klix.ba
Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić odlučio je da donaciju koju je uručio grad Zagreb, donirati udruženju Srce za djecu koja boluju od raka, Dječijem domu Bjelave i Zavodu za specijalno obrazovanje djece i omladine Mjedenica.

Zagreb je naime htio donirati jelku Sarajevu, ali je gradonačelnik predložio da umjesto jelke poklone novac koji će biti doniran udruženjima.

Predstavnici udruženja i ustanova zahvalili su se na donaciji od 4.000 eura koja će biti utrošena na kupovinu paketića koji će im barem malo uljepšati nadolazeće praznike.

Prema riječima predsjednice Lejle Kamerić, Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH sa Gradom Sarajevom ima izvrsnu saradnju još od 2008. godine.

"Grad Sarajevo nam je tada kupio trosoban stan u naselju Stara Breka, preuredio ga i dodijelio na privremeno korištenje bez naknade. Sadašnji saziv Gradskog vijeća tu je odluku potvrdilo 2013. godine i tako omogućilo Udruženju da nastavi koristiti stan i u narednih pet godina“, kazala je Kamerić i dodala da je kupovinom stana omogućeno roditeljima bolesne djece da ne izdvajaju dodatna finansijska sredstva za smještaj, ali i da budu tokom liječenja sa svojom djecom što znatno utiče na njihov oporavak.

U međuvremenu, Udruženje je iniciralo izgradnju Roditeljske kuće, u koju treba useliti na proljeće iduće godine.

Direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević kazao je da u ovoj socijalno-vaspitnoj ustanovi trenutno boravi 97 djece.

"Cilj nam je da ova ustanova preraste u centar za pružanje usluga", kazao je direktor Đurđević, te se zahvalio Gradu Sarajevu na do sada izdvojenim budžetskim sredstvima za ljetovanje štićenika i vaspitača ove ustanove.

Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić istakao je kako će ovaj novac biti uložen u novogodišnju zabavu i kupovinu paketića za njihove štićenike.