BiH
119

"Domovina" ima brojne ponude od stranaka u RS-u, danas sastanak koalicije

Piše: E. G.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stranke članice koalicije "Domovina" održat će danas sastanak radi međusobnih konsultacija i analiziranja izbornog rezultata u bh. entitetetu RS.

Vinko Jakić, član Predsjedništva HSP-a i koordinator "Domovine" za Klix.ba je kazao da će tema sastanka biti i dogovor budućih koraka kada je u pitanju eventualni ulazak u vlast u RS-u.

"Nama nisu u interesu samo fotelje, nego je u interesu prije svega realizacija programskih ciljeva i povratnička populacija, Bošnjaci i Hrvati i njihov položaj u tom entitetu. Razgovarat ćemo na sastanku o tome šta su to naredni koraci i šta ćemo eventualno tražiti od drugih stranaka, ukoliko bi bili u nekoj koaliciji i ako bi učestvovali u Vladi RS-a", kaže Jakić.

Sastanku će prisustvovati članovi koordinacije "Domovine", odnosno potpredsjednici stranaka članica koalicije.

Kada je u pitanju eventualno učešće u formiranju skupštinske većine, odnosno vlasti u RS-u, "Domovina" je do sada već imala ponude drugih stranaka.

"Imali smo ponude vezano za formiranje parlamentarne većine u RS. Međutim, 'Domovina' vezano za to još uvijek nema svoj stav. Ponavljam, nije stvar u foteljama. Znate da u RS-u pet ministarskih pozicija u Vladi pripada Bošnjacima i predstavnicima Hrvata tri, ali te fotelje nisu najbitnija stvar, nego da se suštinski promijene stvari kada su u pitanju povratnici", kaže Jakić.

"Domovina" će insistirati na zapošljavanju povratničke populacije i otklanjanju diskriminacije u tom pogledu, na povratku i obnovi domova i slično.

"Ponuda jeste bilo iz više političkih stranaka iz RS-a, ali se 'Domovina' još o tome nije očitovala. Mi ćemo vjerovatno tamo ići u koaliciju sa onim strankama koje će učiniti najviše za povratnike", kaže Jakić.

U "Domovini" se još uvijek nadaju da bi možda mogli imati i sedam zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a kada se konačno prebroje svi glasovi. Za sada je izvijesno da imaju šest zastupnika, vjerovatno dva iz reda hrvatskog naroda i četiri iz reda bošnjačkog.