|

Domovi zdravlja u Tuzlanskom kantonu još uvijek bez vakcina protiv sezonske gripe

Domovi zdravlja u Tuzlanskom kantonu još uvijek bez vakcina protiv sezonske gripe
1
F
FENA
18.11.2019. u 12:15
8
komentara
1

dijeljenja
Domovi zdravlja u Tuzlanskom kantonu još uvijek bez vakcina protiv sezonske gripe Ilustracija: Shuttestock
Vakcinacija protiv sezonske gripe već je počela u nekim dijelovima Federacije BiH. U neke kantone, kao što je Tuzlanski, vakcine još nisu stigle u domove zdravlja. Nasreću, još uvijek nema ni zabilježenih slučajeva gripe.
"Kada je u pitanju nabavka vakcina, kao i prošle godine vrše je zdravstvene ustanove preko svojih apoteka koje imaju u svom sastavu, a one koje nemaju sklopit će ugovore s apotekama i o tome obavijestiti nadležno ministarstvo", kaže rukovodila Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo TK Blaško Topalović.

Vakcine protiv gripe nije kasno primiti ni u ovom periodu, iako je prijašnja praksa bila da se to radi već u oktobru. Ipak, razloga za bojazan nema, jer već ove sedmice vakcine bi trebale stići u TK.

O tome ko treba primiti vakcinu odlučuju doktori porodične medicine, a načešće su to rizične grupe i hronični bolesnici.

Ovogodišnja vakcina je poboljšanog kvaliteta i djeluje protiv svih do sad pristutnih i otkrivenih tipova gripe. Ipak, ljekari upozoravaju da je savjet o preventivi uvijek dobrodošao. To podrazumijeva čistu klimu, boravak u nezadimljenim i prozračnim prostorijama te uzimanje puno vitamina.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...