BiH
0

Dominik ilijašević posjeduje državljanstvo Hrvatske

FENA
Zatvor Ćelovina u Mostaru (Foto: Arhiv/Anadolija)
Zatvor Ćelovina u Mostaru (Foto: Arhiv/Anadolija)
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović kazao je Agenciji Fena da se 1. oktobra Fedaralna uprava policije obratila Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH sa zahtjevom utvrđivanja statusa međunarodne potjernice raspisane za Dominikom Ilijaševićem.

"Istog dana od Kancelarije Interpola Zagreb zaprimljen je odgovor da osoba posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske i da u skladu sa Ustavom te zemlje ne može biti izručena drugoj državi. Također smo obavješteni da nadležna pravosudna tijela BiH mogu inicirati postupak preuzimanja izvršenja presude, što je u daljnjoj nadležnosti pravosudnih tijela dviju država", kazao je Selimović na Fenin upit.

Po njegovim riječima, Interpol Zagreb je, također, Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu uputio zahtjev za povlačenje međunarodne potjernice u skladu s Interpolovim pravilima vezanim za izdavanje potjernice za krivična djela ratnog zločina.

"Generalni sekretarijat Interpola je zahtjev odbio uz obrazloženje da je predmetna osoba državljanin i BiH i da se djelo dogodilo u BiH", kazao je Selimović.

Dominik Ilijašević Como je pobjegao iz mostarskog zatvora Ćelovina u kojem se nalazio na odsluženju dugogodišnje zatvorske kazne.