{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Domazet: Dubina krize u kojoj se SDP nalazi zahtijeva temeljitu obnovu partije

25.10.2014. u 14:37
16
45
Domazet: Dubina krize u kojoj se SDP nalazi zahtijeva temeljitu obnovu partije
16
Domazet: Dubina krize u kojoj se SDP nalazi zahtijeva temeljitu obnovu partije
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nekoliko sati od početka sjednice Glavnog odbora SDP-a novinarima se obratio Anto Domazet, član GO i zastupnik u Parlamentu BiH, koji je potvrdio da sve ide u tom pravcu da se izglasa odluka o održavanju redovnog Kongresa SDP-a.
Kako je kazao, glasalo se o izmjeni dnevnog reda današnje sjednice GO i tačka "održavanje vanrednog Kongresa" je preimenovana u "održavanje Kongresa".

"Rasprava i odluka GO će odrediti sadržaj Kongresa, hoće li biti redovni ili vanredni. Lično se zalažem da to bude redovni Kongres, jer smatram da dubina krize u kojoj se SDP sada nalazi zahtijeva temeljite izmjene i obnovu partije u smislu demokratizacije i osposobljavanja da mobilizira novo članstvo i aktivira postojeće članstvo", rekao je Domazet.

Redovni Kongres bi se mogao održati u naredna tri-četiri mjeseca, ukoliko bude donesena takva odluka, smatra Domazet, a do tada treba izvršiti temeljite pripreme izbora unutar SDP-a, poraditi na reevidenciji članstva, mobilizaciji članstva, izmjenama Statuta i programa SDP-a te davanju prijedloga za nove organe stranke po načelu "jedan član jedan glas".

"Na taj način bi se kroz široki referendum birao i budući predsjednik partije", dodao je.

On ističe da je atmosfera na sjednici demokratska, ali da postoji argumentacija i kontra argumentacija u vezi s tim da li treba održati redovni ili vanredni Kongres.

"Što se tiče ostavki članova Predsjedništva SDP-a koje su date proteklih dana, one su sada u drugom planu, ključno pitanje je pronalaženje rješenja za trajnu konsolidaciju SDP-a. Ostavke su zaleđene. Demokratski izbori će osigurati da se ocijeni doprinos svakog pojedinca i organa u vezi sa izbornim rezultatima i da se u skladu s tim u organe biraju oni koji zaslužuju povjerenje", objasnio je Domazet.

Inače, tokom glasanja o izmjeni naziva tačke dnevnog reda koja se odnosi na karakter Kongresa, 46 članova GO je bila protiv toga da se tačka odnosi na vanredni Kongres, a 26 je bilo za to.

"Iz toga možete zaključiti kavo je raspoloženje. U momentu glasanja u sali su bila 73 člana", rekao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: