BiH
1

Dom zdravlja u Srebrenici zbog dugovanja u veoma teškoj situaciji

FENA
Dom zdravlja u Srebrenici je u veoma teškoj situaciji zbog dugovanja u iznosu većem od milion maraka, ali pacijenti zasad dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ustvrdio je u razgovoru za Fenu vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Nenad Milošević.

On objašnjava da je, kada je preuzeo dužnost 5. jula, zatekao jako tešku situaciju u srebreničkom Domu zdravlja, kome je zbog dugovanja poreska uprava blokirala račun.

Najveći iznos duga, 600.000 KM, odnosi se na plaće koji zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu dobili četiri mjeseca te na doprinose koji se ne uplaćuju 14 mjeseci. Također, postoji dug i prema dobavljačima te dug za struju i vodu.

Milošević kaže kako je u vrijeme preuzimanja funkcije v.d. direktora, Domu zdravlja bila isključena voda, što je već treći put u četiri-pet mjeseci, jer prethodna direktorica nije plaćala reprogram duga.

"Situacija je teška, a treba zadovoljiti osnovne potrebe Doma zdravlja i pacijenata. Imam obećanje iz Općine da ćemo zajednički pokušati riješiti ovu situaciju". kazao je Milošević.

Tvrdi kako pacijenti zasad dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, ali da je svaki dan sve teže te se nada da će nadležni pomoći "da ne bi došlo do nekih težih posljedica, posebno kada su u pitanju pacijenti".

"Ako se ovakva situacija nastavi doći ćemo u situaciju da ćemo postati ambulanta, ispostava Bratunca ili Milića, što niko od građana Srebrenice ne želi", poručuje v.d. direktora Doma zdravlja Srebrenica.