Proceduralne komplikacije
22

Dom zdravlja Sarajevo: Ne možemo angažovati logopede dok ne dobijemo saglasnost na papiru

A. Z.
Traže da se ispoštuje procedura (Foto: E. H./Klix.ba)
Traže da se ispoštuje procedura (Foto: E. H./Klix.ba)
Ministarstvo zdravstva KS dalo je saglasnost za angažman logopeda u domovima zdravlja u Sarajevu, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS je osigurao sredstva. No iz JU Dom zdravlja KS tvrde da ne mogu poduzeti ništa dok o svemu ne budu pismeno obaviješteni.
"Pozdravljamo brzu reakciju ministra koji je prepoznao ovaj problem kao jedan od gorućih, ali potrebno je da se zadovolji proceduralna linija, odnosno da menadžment JU Dom zdravlja KS dobije saglasnost na papiru kako bi mogli početi realizaciju", kazao nam je glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić.

Prema njegovim riječima, saglasnost za produženje ugovora za 17 logopeda koji su zaposleni 2019. godine mnogo znači kako javnoj ustanovi tako i roditeljima.

"Ti logopedi su pokazali visoki profesionalizam u radu, koji je bio posebno izražen tokom pandemije. Očigledno je da je potreba građana za ovom vrstom usluga znatno porasla u posljednjih nekoliko godina. Normativ iz 2009. godine ne prati pravo stanje na terenu i mi se nadamo da će on biti izmijenjen u skladu sa stanjem na terenu", kazao je Šarkić.

Podsjećamo, ministar zdravstva KS Haris Vranić danas je kazao da je sada sve do direktora zdravstvene ustanove koji treba da provede neophodnu zakonsku proceduru i izvrši prijem ove vrste medicinskog kadra.