BiH
0

Dom zdravlja Lukavac dobio aparat za CT

Sarajevo-x.com/RTV Lukavac
Dom zdravlja Lukavac
Dom zdravlja Lukavac
Lukavački Dom zdravlja od jučer je u mogućnosti pacijentima pružati usluge CT dijagnostike.

Za samo godinu dana menadžment ove ustanove uspio je ideju vrijednu 670.000 KM uz pomoć Federalne Vlade (200.000 KM), te Ministarstva zdravstva TK (100.000 KM) i Općine Lukavac (100.000 KM) provesti u djelo. Ostala sredstva će se obezbijediti kroz rad aparata za šta već postoji veliko interesovanje.

CT dijagnostika vrlo je korištena u savremenoj medicini, a do sada se na UKC Tuzla samo iz Lukavca upućivalo preko 1.500 pacijenata godišnje.

Da će prvenstveno građani Lukavca, ali i ostalih općina sa područja TK od nabavke ovog aparata imati višestruku korist, potvrdio nam je direktor Doma zdravlja Lukavac, doktor Tarik Arapčić, koji je ukazao na ekonomsku opravdanost ovu investicije, te istakao da za ovu dijagnostičku metodu pacijenti u UKC-u Tuzla moraju čekati i po nekoliko mjeseci, a sada to mogu učiniti u Lukavcu, bez čekanja i dodatnih troškova.

Na CT aparatu će raditi stručan i dodatno educiran kadar, a očitavanja će vršiti provjereni stručnjaci iz Lukavca i UKC Tuzla, istakao je između ostalog doktor Zikret Bašić, šef službe radiodijagnostike lukavačkog Doma zdravlja.

Pacijenti usluge CT dijagnostike mogu sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom i uputnicom ljekara koristiti besplatno od danas, a zvanično otvaranje i prezentacija za donatore bit će upriličena početkom narednog mjeseca.