Pojašnjenje problema
0

Dom zdravlja KS: Sanitetsko vozilo iz Innsbrucka je donirano Novom Gradu i ne možemo ga registrovati

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo su pojasnili zbog čega ne koriste sanitetsko vozilo koje im je donirao Innsbruck još u januaru, a u isto vrijeme od načelnika Općine Centar traže da im kupi novo.
Naime, kako kaže glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić vozilo koje je donirao grad Innsbruck je namijenjeno za Općinu Novi Grad i njihovu zdravstvenu ustanovu primarne zaštite, a Dom zdravlja Vrazova još od novembra prošle godine ima potrebu za novim vozilom.

Ovaj dom zdravlja ima samo dva sanitetska vozila koja su 2005. i 2009. godište i, kako kaže Šarkić, već su zbog velikog broja pređenih kilometara skoro spremna za rashod, a pogotovo u vremenu pandemije sanitetska vozila su im neophodna.

"Moramo istaći da je nama zaista neophodno sanitetsko vozilo, jer smo vidjeli koliko nam to treba u pandemijskim pikovima, naročito u martu kada smo imali velikih problema u tehničkom smislu. Vozila kao i vozača uvijek treba u ovakvom sistemu", rekao je Šarkić.

Osim što je vozilo koje stoji ispred zgrade doma zdravlja u Centru namijenjeno za općinu Novi Grad, Šarkić navodi i da imaju problem pri njegovoj registraciji.

"Ovo vozilo iz Innsbrucka, koje je donirano polovno, je imalo nedostatnu dokumentaciju i usljed toga nismo uspjeli da ga registrujemo. Sve smo snage okrenuli ka tome kako bismo prevazišli taj formalno-pravni problem i da se to vozilo stavi u pogon u domu zdravlja Novi Grad", navodi on.

Ono što nedostaje ovom doniranom sanitetskom vozilu je originalni dokument o donaciji koji se, kako tvrdi Šarkić, nalazi kod špeditera na carini.