Konkurs uprkos zabrani
32

Dom za osobe s invaliditetom u Sarajevu traži njegovatelja, dovoljna osnovna škola i tečaj

Piše: I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kantonalna javna ustanova Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba raspisala je, uprkos zabrani zapošljavanja izglasanoj na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, konkurs za prijem 10 radnika u radni odnos do 31. decembra 2019. godine.

Javni oglas je raspisan 21. decembra 2018. godine, a direktorica Sanita Alagić među stručnim saradnicima, medicinskim tehničarima i ostalima zapošljava i njegovatelja sa završenom osnovnom školom i tečajem za njegu. Dakle, radno iskustvo za tu poziciju nije potrebno, kao ni srednja stručna sprema.

Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba traži i četiri medicinska tehničara sa položenim stručnim ispitom, licencama za samostalan rad u struci, poznavanjem rada na računaru i jednom godinom radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

Osim toga, zapošljava se stručni saradnik za psihosocijalnu rehabilitaciju s višom stručnom spremom, VII stepen, s odsjeka za socijalni rad fakulteta političkih nauka. Diskriminatorno je što se odsjeci za socijalni rad u Mostaru i Tuzli, naprimjer, nalaze u sklopu filozofskog fakulteta.

Direktorica Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba će, kako stoji u oglasu, rješenjem imenovati komisiju koja će vršiti otvaranje pristiglih prijava, pregledati ih i sačiniti listu kandidata koji ispunjavaju i koji ne ispunjavaju uslove propisane oglasom.

"Nakon što komisija dostavi zapisnik o pristiglim prijavama i listu kandidata koji ispinjavaju uslove propisane javnim oglasom, direktorica ustanove će donijeti odluku o prijemu kandidata u radni odnos, za kojeg smatra da će najbolje obavljati poslove oglašenog radnog mjesta", navodi se u oglasu.

Rok za podnošenje prijava na javni oglas je osam dana od dana objavljivanja oglasa u dnevnom listu.

Podsjećamo, zaključak o zabrani zapošljavanja državnih službenika u Kantonu Sarajevo, izglasan 12. oktobra 2018. godine, nalaže Vladi Kantona Sarajevo i menadžmentima javnih kantonalnih ustanova i preduzeća da obustave prijem radnika u radni odnos.