Nastavak u ponedjeljak
204

Dom naroda večeras nije odlučivao o korona-zakonu, sala Parlamenta se morala prozračiti

A. D.
Dom naroda Parlamenta FBiH večeras nije razmatrao Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa odnosno korona-zakon.
Nakon cjelodnevne rasprave o rebalansu budžeta od 5,5 milijardi KM, koji je u konačnici usvojen, predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ) ocijenio je da zbog mnoštva prijavljenih za diskusiju u vezi sa ovim zakonom nije bilo izgleda da se nastavi sjednica.

"Svakako se ova prostorija mora prozračiti, a i mi bi to trebali", kazao je on, dodavši da će nastavak sjednice Doma naroda o korona-zakonu biti nastavljen u ponedjeljak.

Prethodno se za riječ javio delegat Elmedin Konaković (NiP) kazavši da se ovaj zakon usvaja nakon više od 40 dana otkada je kriza s pandemijom počela.

"Ove subvencije ne pokrivaju ni minimalac. Ali ovdje ste pokazali da vas taj mali čovjek ne zanima već da za njega budu plaćeni doprinosi. Imat ćete stotine hiljada preduzeća u stečaju, a na biroima za zapošljavanje 33.000 ljudi", kazao je, između ostalog, Konaković.

Ovaj zakon poznatiji kao korona-zakon predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Vlada FBiH je prošle sedmice pred sjednicu Predstavničkog doma uložila vlastitih 10 amandmana koji su na sjednici tog doma zajedno sa zakonskim rješenjem i usvojeni. S druge strane odbačeni su mnogi amandmani opozicije.

Premijer Novalić je danas izjavio da je ovaj zakon kao dio paketa sa rebalansom sistemsko rješenje za pomoći privredi.

Tek nakon što korona-zakon stupi na snagu firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.