Regionalna saradnja
50

U Parlamentu FBiH podnesena inicijativa za uvođenje elektronskih narukvica počiniocima nasilja nad ženama

S. M.
Na podstrek Fondacije "Boris Divković" nekoliko zastupnica i delegatkinja Parlamenta Federacije podnijelo je inicijativu u oba doma za uvođenje elektronskih narukvica počiniocima nasilja nad ženama.

Inicijativa se odnosi na izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i podnesena je od parlamentarki Naše stranke. U Predstavničkom domu inicijativa je podnesena od predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić, dok su delegatkinje Sanela Klarić, Miomirka Melak i Vildana Bešlija istu podnijele u Domu naroda.

Inicijativa se odnosi na četiri zemlje Zapadnog Balkana, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Kako je objasnio šef Odjela Fondacije "Boris Divković" za politike istraživanja Anes Hodžić suština inicijative je uvođenje narukvica sa GPS-om koje bi pratile kretanje počinioca nasilja i o tome obavještavale žrtvu nasilja kao i ministarstvo unutrašnjih poslova koje je nadležno za taj slučaj.

"Praksa je u drugim zemljama pokazala da je kod onih počinilaca kod kojih je primjenjena ova metoda zaštite žrtve primjećeno da je nasilje smanjeno 95 posto u odnosu na slučajeve gdje nasilniku nije dodijeljena ova narukvica", rekao je Hodžić.

Klarić je kazala da su naši inženjeri zajedno sa mladim studentima razvili narukvicu.

"Našli smo na veliki interes Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Najvažnije je da inicijativu pokreću žene i da ne moramo tehnologiju kupovati iz inostranstva, već je proizvedena u Federaciji", rekla je Klarić.