{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić: Ovo su izljevi nježnosti i porodična svađa, ništa drugo

22.10.2012. u 13:43
15
18
Ivanić: Ovo su izljevi nježnosti i porodična svađa, ništa drugo
15
Na dnevnom redu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara i zamjenika ministra iz SDA, Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića.
Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, Dragan Čović je rekao da će se HDZ, ali i HDZ 1990. u Domu naroda, ali i u Predstavničkom domu, na čijem je dnevnom redu sutra smjena Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića, ponašati u zavisnosti od toga kako će se prema njima postupati kada je u pitanju ulazak u izvršnu vlast u Federaciji BiH. Čović je, između ostalog, rekao i kako će ponašanje HDZ-ova inače u Parlamentu BiH zavisiti i od rješenja u slučaju implementacije presude Sejdić-Finci, kao i od rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH. Čović je rekao kako je nezamislivo da HDZ, s obzirom na izborne rezultate, nije dio izvršne vlasti u Federaciji.

S druge strane predsjedavajući Doma naroda i predsjednik SDA Sulejman Tihić je rekao kako je ta stranka od izbora 2010. godine igrala konstruktivnu ulogu vodeći računa kako se formira vlast.

"SDA je uvijek bila faktor rješenja problema i to je jedan od razloga zbog čega bi trebala ostati u vlasti. Kada gledamo i pojedinačno na ministre iz SDA, na njihov rad nije bilo primjedbi. Stav SDA, kada je u pitanju vlast na nivou FBiH, je jasan, mi smatramo da HDZ treba biti u vlasti", rekao je Tihić.

Predsjednik SDA je također rekao i to da ova stranka nikada nije predlagala Hrvate iz svoje stranke na pozicije koje pripadaju tom narodu, smatrajući da to trebaju raditi oni koji u tom narodu imaju legitimitet.

Izlaganje dvojice predsjednika HDZ-a i SDA, delegat Mladen Ivanić je ocijenio kao "izljeve nježnosti".

"Ovdje se radi o porodičnoj svađi. Ništa od navedenog ovdje nije razlog za smjenu, ni SDA-ovo glasanje o Budžetu, koje se navodi kao razlog za smjenu njihovih ministara, a ni Rezolucija o Siriji, kada je u piatanju smjena koja je na dnevnom redu sutra. Ovo je svađa u društvu koje ništa nije uradilo i bojim se da će se ova agonija produžiti do narednih izbora. Moj posao je da zakuham, kao neko iz opozicije, ali vladajuća koalicija je sama zakuhala, a mi ćemo samo potpiriti", rekao je Ivanić.

Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda iz SDP-a je kazao kako ova stranka ostaje pri tome da ministri i zamjenik ministra iz SDA trebaju biti smijenjeni.

"SDA nije glasala za Budžet, a džentlmenski dogovor šestorke je bio da onaj ko prvi napusti dogovor, mora napustiti i šestorku, što je SDA trebala uraditi", rekao je između ostalog Bradarić.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je nakratko prekinuta zbog pauze koju je tražio delegat Ognjen Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: