Hitna procedura
281

Dom naroda PSBiH usvojio HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub Hrvata u Domu naroda.

Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH podnijeli su delegati Martin Raguž, Ljilja Zovko, Zdenka Džambas, Bariša Čolak i Mario Karamatić.

Delegatkinja Zdenka Džambas kazala je u toku diskusije da su Hrvati hiljadu posto za Evropsku uniju i da se ispoštuju svi zakoni koji dolaze iz EU.

Ona je podsjetila da je Klub Bošnjaka pokrenuo vitalni nacionalni interes protiv prijedloga HNS-a. Kako kaže, time se stekla pogrešna slika u javnosti jer Bošnjaci "imaju medije", a Hrvati nemaju, što za posljedicu ima nastanak mržnje prema hrvatskom narodu. Pita se i je li to namjerno ili slučajno, poručujući novinarima da pitaju svoje goste jesu li pročitali predložene izmjene zakona.

Ona je kritikovala i komentatore na čitanim portalima u BiH koji prozivaju političare iz reda hrvatskog naroda. Ističe da joj je žao što je došlo do mržnje prema hrvatskom narodu. Pojedinim političarima iz reda hrvatskog naroda, koji pričaju o izmjenama Izbornog zakona BiH, poručila je da traže tople obroke na javnim servisima.

Riječ je uzela i delegatkinja Ljilja Zovko koja je rekla da delegati trebaju širiti jedinstvo, skladnost i prepoznavanje zajedničkih interesa. Ona je kazala da joj je žao što niko od novinara nije tražio od njih komentar u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Najavila je i da će Klub delegata iz reda hrvatskog naroda napraviti analizu o posljedicama i štetama koje su nastale nakon pokretanja vitalnog nacionalnog interesa. Ona se pita i kako sada ljudima objasniti da to nije podjela kada se svima govori da je podjela.

Pročitala je i dijelove iz Odluke Ustavnog suda BiH u kojoj stoji da je BiH zemlja tri naroda te zaključila da je jasno kako nema podjela, već da se samo na ovaj način može u Evropu.

Delegat Martin Raguž rekao je da je kao delegat iz reda hrvatskog naroda dobio satisfakciju odlukom Ustavnog suda BiH, jer je dokazano kako nisu povrijeđeni interesi drugog naroda.

On je kazao da je on član političke stranke koja je u opoziciji, odnosno HDZ-a 1990, te da su delegati iz reda hrvatskog naroda izašli s jedinstvenim prijedlogom koji možda nije idealan, ali ne šteti drugim narodima.

U riječ mu se ubacio delegat Darko Babalj kojeg je Raguž pitao je li status "quo" što jedni imaju državu u državi, a drugi ne mogu sebi birati legitimne predstavnike.

Babalj mu je odgovorio da on ne zna šta je status "quo", ali da zna šta je država i Dejtonski mirovni sporazum. On je Ragužu rekao da su oni vezali zastave 91. godine i da su oni kreirali budućnost svom narod, a ne neko drugi.

"A znate li šta je status quo? Status quo je da vam ovo neće proći u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Babalj.

Najavio je da će danas podnijeti ostavku na mjesto predsjedavajućeg Interresorne radne grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, jer niko od Hrvata se nije pojavio na posljednje tri sjednice. Istakao je da će Savez za promjene biti suzdržan, jer je riječ o problemima u FBiH.

Na kraju je riječ uzeo i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak koji je rekao da u ovom trenutku nikome ne trebaju tenzije, već zdrav razum s obzirom na to da su izgubljena tri mjeseca.

Čolak je predložio zaključak kojim Dom naroda predlaže Zastupničkom domu PSBiH da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH razmatra po hitnoj proceduri kako bi uštedjeli vrijeme.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić rekao je da su bošnjački delegati imali priliku u proteklom periodu sve reći o izmjenama Izbornog zakona BiH te da ne želi komentarisati kritike delegata iz reda hrvatskog naroda na račun medijskih izvještavanja.

On je kazao da mu nije jasno zašto se ovako važan zakon predlaže po hitnoj proceduri i zašto je delegatima tako uskratio pravo na intervenciju. Pita se kako je moguće izmijeniti Izborni zakon BiH, a da se svim drugim omogući amandmansko djelovanje.

I Softić je rekao da je mala vjerovatnoća da će Zastupnički dom PSBiH usvojiti ovakav prijedlog u septembru te da će se za nekoliko mjeseci sve vratiti na početnu tačku.

Šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac rekao je da je nezahvalno u ovakvim prilikama odgovoriti na komplikovana pitanja domova naroda, izbornog procesa i legitimnosti predstavnika.

On je istakao da BiH mora rješavati presude domaćih i međunarodnih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH. Ipak, Genjac smatra da je pogrešan način da se ovako važna pitanja rješavaju u hitnoj proceduri.