BiH
0

Dom naroda PSBiH raspravlja o budžetu institucija BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Dom naroda PSBiH odlučivat će danas o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH u drugom čitanju.

Prije samom glasanja otvorena je rasprava u kojoj su delegati iznijeli stavove svojih klubova i stranaka o predloženom budžetu.

Delegatkinja Borjana Krišto istakla je da je i sama nezadovoljna predloženim budžetom, ali da unatoč nezadovoljstvu budžet danas mora biti usvojen.

Dopredsjednik Doma Sulejman Tihić koji je već ranije najavio da neće podržati ovakav budžet ponovio je da delegati koji dolaze iz SDA ne mogu dati svoj glas za budžet koji ugrožava rad BiH i njenih institucija. Također, podsjetio je da je napravljen presedan uvođenjem sredstava dobijenih od prodaje kasarne "Maršal Tito" u državni budžet.

"Pitam ministra finansija da li će se isto uraditi sa sredstvima od prodaje kasarni u RS-u. Nadam se da hoće", rekao je Tihić.

Delegati Doma naroda iz SDA uložili su osam amandmana na Prijedlog zakona o budžetu, a koji se svode na dodatnih 47 miliona KM. Dopredsjedavajući Doma Ognjen Tadić stava je da niti jedan od ponuđenih amandmana nije toliko važan da naruši odnose unutar "šestorke".

"Nijedan predloženi amandman ne može u suštini pomoći nikome niti riješiti probleme. Stoga apeliram da racionalizirate stavove", rekao je Tadić.

Uskoro se očekuje glasanje o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH za 2012.