{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PSBiH: Raguž tražio informacije o strukturalnom dijalogu o pravosuđu

F
14.10.2015. u 13:02
0
3
Dom naroda PSBiH: Raguž tražio informacije o strukturalnom dijalogu o pravosuđu
0
Dom naroda PSBiH: Raguž tražio informacije o strukturalnom dijalogu o pravosuđu
Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Martin Raguž (HDZ1990) pitao je danas na sjednici kakvi su rezultati, dinamika i konsekvence Stukturalnog dijaloga o pravosuđu između BiH i Evropske unije.
Pojasnio je da je to važno znati zbog osiguranja nezavisne pozicije pravosuđa i njegove potpune reforme što je, naglasio je Raguž, eksplicitan zahtjev svih relevantnih struktura kada je u pitanju pravosuđe, a sve u svjetlu najavljenog referenduma Republike Srpske o tom pitanju.

Upozorio je na nesređeno stanje u pravosuđu, s obzirom na to da ima više od dva miliona neriješenih predmeta tražeći poseban osvrt na politizaciju cijelog procesa i donošenja odluka o pravosuđu te pitanjima ratnih zločina.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZBiH) podsjetio je da je Stukturalni dijalog pokrenut 2011. godine s namjerom da se u bh. pravosuđu nastave započete reforme u pravcu otklanjanja ključnih nedostataka iz te oblasti te izgradnje modernog pravosudnog sistema i vladavine prava.

Iako je nakon toga bilo nekoliko sastanaka, ministar kaže da je evidentan zastoj u ovom procesu, ali o razlozima zastoja nije htio govoriti naglašavajući da je i to bilo kontraproduktivno.

"Razdvajanjem sesija Stukturalnog dijaloga na ministarske i izvršne, odnosno stručne sesije bila je tema mnogih rasprava. Pažnja medija je usmjerena na trivijalne stvari dok niko nije ispratio napredak ostvaren u području presuđivanja za ratne zločine", smatra Grubeša.

Podsjetio je da je u međuvremenu usvojena Strategija sektora pravde što je trebalo biti učinjeno prije dvije godine zbog čega druga tranša IPA fondova namijenjena finansiranju zaposlenih u pravosuđu nije puštena te je nekoliko zaposlenih ostalo bez plaće ili otpušteno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: