{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda PSBiH odgodio izjašnjavanje o uvođenju novih tehnologija u izborni proces

17.4.2018. u 12:26
15
5
Dom naroda PSBiH odgodio izjašnjavanje o uvođenju novih tehnologija u izborni proces
15
Dom naroda PSBiH odgodio izjašnjavanje o uvođenju novih tehnologija u izborni proces
Foto: D. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda kojim se odgađa rasprava o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno uvođenje novih tehnologija u izborni proces.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine tražio je na današnjoj sjednici da se odgodi izjašnjavanje o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH po hitnom postupku. Riječ je o prijedlogu izmjena izbornog zakonodavstva kojim je predviđeno uvođenje novih tehnologija u izborni proces, što su delegati u konačnici prihvatili.

Usvojeno je i da Dom naroda PSBiH zatraži od Centralne izborne komisije (CIK), Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, IDDEEA-e, Vijeća ministara BiH i Agencije za javne nabavke da u roku od sedam dana dostave mišljenje o ovom zakonu, kao i zaključak u kojem se navodi kako će naredna sjednica Doma naroda PSBiH biti održana najkasnije do 26. aprila 2018. godine.

Šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac rekao je da su izmjene ovog zakona nužne i da će Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda podržati razmatranje zakona po hitnoj proceduri.

Za riječ se javio i delegat Mario Karamatić koji je rekao kako je nužno pribaviti mišljenja nadležnih agencija, jer već postoje naznake zloupotrebe podataka građana BiH. On je ispričao kako SDP BiH torturiše građane slanjem SMS poruka o "usvajanju nekakvog programa". Pitao se i odakle pravo nekoj komunističkoj stranci da torturiše Hrvate u BiH.

Delegatkinja Zdenka Džambas rekla je da je HDZ izložen napadima, jer ispada kako ne želi da podrži uvođenje novih tehnologija u izborni proces. Ona je kazala da se nikada nije problematiziralo uzimanje otisaka prstiju, podsjećajući da ministar SDA za pitanje boraca u FBiH ne želi objaviti registar boraca jer se drži mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Delegat Nebojša Radmanović kazao je da on osjeća napetost iako Dom naroda PSBiH nije ušao u suštinu samog zakona. Podsjetio je da je Kolegij Doma naroda PSBiH prekinuo prošlu sjednicu baš na ovoj tački dnevnog reda i to na zahtjev samo jednog delegata.

"Nemojte da sada pogriješimo, a pogriješit ćemo ako usvojimo hitni postupak, odnosno ako nam ostane Mostar ili ako nam ostane obaveza iz odluke Ustavnog suda BiH", rekao je Radmanović.

Delegat Martin Raguž rekao je da zaključak Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda daje šanse da se svi akteri očituju u vezi s izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

"Ja bih išao dalje, ove institucije su dužne stvoriti pretpostavke da se glasovi mogu skenirati. Nije istina da se ovdje demokratski izborni proces pojačava, on ide nazad. BiH je na prošlim izborima imala najveći broj nevažećih glasačkih listića na svijetu", kazao je Raguž.

Poručio je kako se ne može ići "grlom u jagode" kada je riječ o uvođenju savremenih tehnologija u izborni proces u BiH. Istakao je da će HDZ 1990 istrajati na transparentnijim izborima, ali da ne žele biti sudionici u nečemu za šta se ne zna ni može li biti sprovedeno u praksu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: