Parlament FBiH
0

Dom naroda prihvatio strateški plan razvoja zdravstva

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je u Sarajevu prihvatio Strateški plan razvoja zdravstva u FBiH od 2008. do 2018. godine kojim se daju principi i vrijednosti, te strategijski i specifični ciljevi koje treba ostvariti u narednom periodu.

Zaštita i promocija zdravlja moraju biti primarni motiv cijelog društva, a reforme trebaju omogućiti utjecaj građana na način kreiranja i ostvarivanja zdravstvenih usluga.

Opšti strategijski cilj je poboljšanje dostupnosti, kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite stanovništva. U dokumentu se navodi da geografska udaljenost, socioekonomske razlike, kulturne i birokratske prepreke ne smiju onemogućavati dostupnost zdravstvenoj zaštiti.

Među specifičnim ciljevima koje treba ostvariti su usuglašavanje zakonodavnog okvira s reformskim ciljevima i propisima Evropske unije, jačanje prava pacijenata i zdravstvenih radnika, jačanje primarne zdravstvene zaštite orijentisane ka porodici, unapređenje sistema ugovaranja i plaćanja zdravstvenih usluga, povećanje obuhvata stanovništva zdravstvenim osiguranjem i dr.

Dom naroda jednoglasno je usvojio Program rada ovog doma za 2008. godinu. Program rada sadrži zadatke Doma naroda koji proizlaze iz Ustava FBiH, zakona i planskih dokumenata Federacije, kao i druge poslove i zadatke u rješavanju pitanja u interesu Federacije.

Usvojeno je i nekoliko prijedloga zakona - o izmjenama i dopunama Zakona o investiranju javnih sredstava, o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH i o internoj reviziji u javnom sektoru.

Delagati su prihvatili i nacrte zakona o investicionim fondovima, te o zaštiti od požara i vatrogastvu i lizingu.

Također, Dom naroda prihvatio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticaju razvoja male privrede i Nacrt zakona o obrtu i obrtu sličnim djelatnostima. Njime se obrt definiše kao samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i registriranih privrednih djelatnosti fizičkih osoba u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju.

Nacrt zakona o psihološkoj djelatnosti, predlagača Aide Čikić, poslanika u Predstavničkom domu, nije dobio potrebnu većinu glasova.

Prihvaćen je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH.

Sjednica Doma naroda završena je oko 15.30 sati.