{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda prihvatio strateški plan razvoja zdravstva

F
3.7.2008. u 17:19
0
0
Dom naroda prihvatio strateški plan razvoja zdravstva
0
Dom naroda prihvatio strateški plan razvoja zdravstva
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je u Sarajevu prihvatio Strateški plan razvoja zdravstva u FBiH od 2008. do 2018. godine kojim se daju principi i vrijednosti, te strategijski i specifični ciljevi koje treba ostvariti u narednom periodu.
Zaštita i promocija zdravlja moraju biti primarni motiv cijelog društva, a reforme trebaju omogućiti utjecaj građana na način kreiranja i ostvarivanja zdravstvenih usluga.

Opšti strategijski cilj je poboljšanje dostupnosti, kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite stanovništva. U dokumentu se navodi da geografska udaljenost, socioekonomske razlike, kulturne i birokratske prepreke ne smiju onemogućavati dostupnost zdravstvenoj zaštiti.

Među specifičnim ciljevima koje treba ostvariti su usuglašavanje zakonodavnog okvira s reformskim ciljevima i propisima Evropske unije, jačanje prava pacijenata i zdravstvenih radnika, jačanje primarne zdravstvene zaštite orijentisane ka porodici, unapređenje sistema ugovaranja i plaćanja zdravstvenih usluga, povećanje obuhvata stanovništva zdravstvenim osiguranjem i dr.

Dom naroda jednoglasno je usvojio Program rada ovog doma za 2008. godinu. Program rada sadrži zadatke Doma naroda koji proizlaze iz Ustava FBiH, zakona i planskih dokumenata Federacije, kao i druge poslove i zadatke u rješavanju pitanja u interesu Federacije.

Usvojeno je i nekoliko prijedloga zakona - o izmjenama i dopunama Zakona o investiranju javnih sredstava, o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH i o internoj reviziji u javnom sektoru.

Delagati su prihvatili i nacrte zakona o investicionim fondovima, te o zaštiti od požara i vatrogastvu i lizingu.

Također, Dom naroda prihvatio je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticaju razvoja male privrede i Nacrt zakona o obrtu i obrtu sličnim djelatnostima. Njime se obrt definiše kao samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i registriranih privrednih djelatnosti fizičkih osoba u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju.

Nacrt zakona o psihološkoj djelatnosti, predlagača Aide Čikić, poslanika u Predstavničkom domu, nije dobio potrebnu većinu glasova.

Prihvaćen je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH.

Sjednica Doma naroda završena je oko 15.30 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: