Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"...umjesto toga je ukalkuliran novac od pozajmica kod komercijalnih banaka, spremnih na zaduženja s rokom vraćanja od pet do sedam godina...." Ljudi ovo nije šala. Ovo treba sprječiti danas. Jer danas, a pogotovo sutra, naša djeca će vraćati pare bankama sa velikim kamatama. KM će pući pod pritiskom i skrivenim inflacijama i svi ćemo redom biti robovi banaka grcajući se u sopstvenim govnima. Ko tada bude rekao da su nam EU ili MMF ili USA krivi nek se dobro zagleda u ogledalo i pljune sam sebi u lice i usta. Ovo mi radimo, svjestno i energitčno srljamo u propast. Neka nas je sramota naše djece. Sigurno im ništa lijepo nećemo ostaviti.
BAM neće pući, zbog svoje fiksne povezanosti s eurom, da toga nema mi bi davno bili kao zimbabve koji ima 1.000.000.000 novčanicu koja vrijedi kao pola naše marke.
U pravu si. Currency board nas spašava. Ali također će vremenom pokaazti i sve nedostatke vezane valute. Tj, nemogućnost uticaja na kamate na novac (ovo se odnosi na međunarodne nivoe i standarde) te skrivena inflacija (koja postoji, ali ne znaš za nju niti se prikazuje). Po meni veći će problem biti ta inflacija... Jer, nije u pitanju tu samo devalvacija valute (tipa Zibambve) nego i povećanje cijena do kojih postepeno dolazi, kao i danas što se dešava, kad država u nemogućnosti da vraća kredit odluči da poveća porez i tako rastu cijene dobara dok plate ostaju iste. Mene samo interesuje zašto mi samo stojimo, sjedimo, kukamo i svjestno hrlimo u propast.
Skidajte plate stoko da mi ne otimamo....