Brojna zasjedanja
13

Dom naroda Parlamenta BiH na hitnoj sjednici raspravlja o zajedničkim komisijama

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović zakazao je za danas hitnu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti. Pored ove sjednice u toku dana bit će održano još šest zasjedanja među kojima su sjednice parlamentarnih komisija i kolegija.

Na dnevnom redu sjednice, pored usvajanja zapisnika s prošle sjednice, naći će se još samo dvije tačke i to imenovanje zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i imenovanje članova Parlamentarne skupštine BiH u međunarodnim delegacijama.

Što se tiče komisija, Dom naroda PSBiH danas bi trebao izabrati delegate u šest parlamentarnih komisija, tačnije u Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Zajedničku komisiju za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničku komisiju za evropske integracije, Zajedničku komisiju za administrativne poslove i Zajedničku komisiju za ljudska prava.

Danas bi napokon trebao započeti i proces imenovanja međunarodnih delegacija BiH, a koji će biti okončan tek nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje svoje članove na sjednici koja će biti održana sutra. Time bi naša zemlja između ostalog dobila i delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Prije sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bit će održana sjednica Zajedničkog kolegija PSBiH koji čine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić iz Doma naroda PSBiH i Denis Zvizdić, Borjana Krišto i Nebojša Radmanović iz Zastupničkog doma PSBiH.

Na toj sjednici bit će utvrđeni prijedlozi kandidata za zajedničke parlamentarne komisije i međunarodne delegacije PSBiH. Predviđeno je i utvrđivanje prijedloga zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenovanje članova Nezavisnog odbora i Odbora za žalbe građana kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Između ostalog, na dnevnom redu bi trebalo biti i utvrđivanje Prijedloga odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije te utvrđivanje Prijedloga odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Zajednički kolegij bi danas trebao utvrditi i zaključak o imenovanju predstavnika Parlamentarne skupštine BiH u Radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, općina Dvor.

Pored ovih sjednica danas će biti održane i sjednice Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH, Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH, Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH, sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH i sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sastavu.