{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda odobrio prijedlog više zakona, sjednica prekinuta

F
27.6.2013. u 16:58
21
13
Dom naroda odobrio prijedlog više zakona, sjednica prekinuta
21
Dom naroda odobrio prijedlog više zakona, sjednica prekinuta
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu više predloženih federalnih zakona, od kojih su većina zasad u formi nacrta i upućeni u javnu raspravu.
Izuzetak je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u Federaciji BiH, koji je odobren po hitnom postupku.

Njegovo donošenje znači dosljedno provođenje Presude Ustavnog suda FBiH od 24. januara 2012. godine, obrazloženo je.

To podrazumijeva reguliranje prava, kao i ostalim budžetskim korisnicima, sudijama, tužiocima i stručnim saradnicima na naknadu za troškove ishrane, prijevoza na posao i s posla, prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog i rada u dane državnih praznika te naknada zbog bolesti ili ozljede, za slučaj smrti, teške bolesti ili invalidnosti, odnosno naknada za porodiljski dopust i na otpremninu prilikom odlaska u penziju.

Osim tog zakona, delegati su odobrili Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu, kojim se uređuje pravo federalnih i kantonalnih organa uprave te federalnih i kantonalnih upravnih organizacija, organa lokalne samouprave, privrednih društava, ustanova i drugih pravnih i fizičkih osoba, na upotrebu elektronskog dokumenta u poslovnim radnjama i u postupcima pred nadležnim organima u upravnom postupku.

Za razliku od navedenih zakonskih tekstova, delegati su većinom glasova odbacili Nacrt zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Federaciji BiH i Nacrt zakona o pomoći na cesti, a odobrili zakonske tekstove koji su zasad u nacrtu, a odnose se na hemikalije i biocide.

Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom naredni je tekst koji je odobren.
Prvi put zakonski se uređuje ovua oblast i propisuju se uvjeti, način i postupak liječenja neplodnosti kod parova u braku ili vanbračnoj zajednici.

Propisuje i tehnike biomedicinski potpomognute oplodnje, primjenu postupaka i poklanjanje spolnih ćelija. Liječenje definira kao otklanjanje neplodnosti ili umanjene plodnosti zahvaljujući biomedicinskim dostignućima.

Liječenje podrazumijeva i “uzimanje i čuvanje sjemenih ćelija muškarca ili jajnih ćelija žene u slučajevima kada, prema saznanjima i iskustvima medicinske nauke, postoji opasnost da može doći do neplodnosti”.

Nakon odobravanja nacrta ovog zakona, sjednica je prekinuta. Datum nastavka bit će poznat naknadno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: