BiH
21

Dom naroda odobrio prijedlog više zakona, sjednica prekinuta

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu više predloženih federalnih zakona, od kojih su većina zasad u formi nacrta i upućeni u javnu raspravu.

Izuzetak je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u Federaciji BiH, koji je odobren po hitnom postupku.

Njegovo donošenje znači dosljedno provođenje Presude Ustavnog suda FBiH od 24. januara 2012. godine, obrazloženo je.

To podrazumijeva reguliranje prava, kao i ostalim budžetskim korisnicima, sudijama, tužiocima i stručnim saradnicima na naknadu za troškove ishrane, prijevoza na posao i s posla, prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog i rada u dane državnih praznika te naknada zbog bolesti ili ozljede, za slučaj smrti, teške bolesti ili invalidnosti, odnosno naknada za porodiljski dopust i na otpremninu prilikom odlaska u penziju.

Osim tog zakona, delegati su odobrili Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu, kojim se uređuje pravo federalnih i kantonalnih organa uprave te federalnih i kantonalnih upravnih organizacija, organa lokalne samouprave, privrednih društava, ustanova i drugih pravnih i fizičkih osoba, na upotrebu elektronskog dokumenta u poslovnim radnjama i u postupcima pred nadležnim organima u upravnom postupku.

Za razliku od navedenih zakonskih tekstova, delegati su većinom glasova odbacili Nacrt zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Federaciji BiH i Nacrt zakona o pomoći na cesti, a odobrili zakonske tekstove koji su zasad u nacrtu, a odnose se na hemikalije i biocide.

Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom naredni je tekst koji je odobren. Prvi put zakonski se uređuje ovua oblast i propisuju se uvjeti, način i postupak liječenja neplodnosti kod parova u braku ili vanbračnoj zajednici.

Propisuje i tehnike biomedicinski potpomognute oplodnje, primjenu postupaka i poklanjanje spolnih ćelija. Liječenje definira kao otklanjanje neplodnosti ili umanjene plodnosti zahvaljujući biomedicinskim dostignućima.

Liječenje podrazumijeva i “uzimanje i čuvanje sjemenih ćelija muškarca ili jajnih ćelija žene u slučajevima kada, prema saznanjima i iskustvima medicinske nauke, postoji opasnost da može doći do neplodnosti”.

Nakon odobravanja nacrta ovog zakona, sjednica je prekinuta. Datum nastavka bit će poznat naknadno.