Parlament FBiH
0

Dom naroda obavio raspravu o Nacrtu zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika

FENA
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH obavio je danas raspravu o Nacrtu zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH, koji prema riječima resornog federalnog ministra Vahida Heće predstavlja jedan od tri stupa formiranja jedinstvenog energetskog sektora.

«Ovim zakonom se stvaraju uslovi da se rudnici rasterete dugovanja», kazao je Hećo obrazlažući ovaj zakon. Podsjetio je da se ovim zakonom predviđa da Federalna vlada pomogne rudnicima u saniranju 325 miliona KM od ukupno 750 miliona KM njihovih obaveza prema fondovima, poreznim davanjima, PIO-u.

Vladini planovi su stvaranje jedinstvenog energetskog sektora u Federaciji BiH i u tom kontekstu pripajanje rudnika elektroprivredama, pa se stoga predviđa da u izmirenju ostalih 425 miliona KM obaveza rudnika učestvuju elektroprivredna preduzeća. Hećo je kazao da se ovim nameće obaveza da se ubrza akcioni plan o restrukturiranju energetskog sektora da bi se omogućila integracija rudnika zajedno s elektroprivredama u jedinstveni elektroenergetski sektor.

Tokom rasprave iznesena su oprečna mišljenja, od podržavanja Vladinog prijedloga do protivljenja ovom prijedlogu, koji prema riječima nekih delegata legalizira plaćanje tuđih dugova.

Delegat Josip Perić je kazao da to nije zakon o konsolidaciji rudnika, već zakon o plaćanju tuđih dugova te kao takav nema uporište u Ustavu Federacije BiH.

"Ko će odgovarati za ova dugovanja i šta je radio menadžment rudnika", pitao je Perić dodajući da Klub delegata hrvatskog naroda neće podržati ovaj nacrt zakona.

Pojedini delegati su kazali da dug rudnika trebaju platiti elektroprivrede, a ne da se ta sredstva «uzmu iz budžeta».

Današnjoj raspravi prisustvovali su i predstavnici rudara, koji su pozvali parlamentarce da podrže ovo zakonsko rješenje, a u suprotnom ne isključjuju «konkretne mjere, uključujući proteste i štrajkove».

U toku je prezentacija Nacrta strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora FBiH, a nakon rasprave bit će obavljeno izjašnjavanje o ovim rješenjima.