BiH
15

Dom naroda FBiH: Stvoreni uslovi za dupla pomilovanja u FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na posljednjoj sjednici Izmjene i dopune Zakona o pomilovanju FBiH čime su stvoreni uvjete da se predsjednicima FBiH omogući davanje pomilovanja već pomilovanim osobama.

Usvajanjem Izmjena i dopuna Zakona o pomilovanju stvoreni su uslovi da se predsjednicima Federacije BiH omogući i da daju pomilovanja bez konsultacija s potpredsjednicima Federacije BiH.

Izmjene i dopune Zakona o pomilovanju Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je po hitnom postupku.

Ove izmjene morati će potvrditi i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u kojem su Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) osigurale parlamentarnu većinu.

Podsjećamo, Ustavni sud Federacije BiH ustanovio je da federalni Zakon o pomilovanju nije u skladu s Ustavom Federacije BiH što je dovelo do Prijedloga izmjena i dopuna zakona o pomilovanju.

Bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u toku mandata davao je pomilovanje već pomilovanim osobama.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo riječ je o dva slučaja brisanja iz kaznene evidencije kako bi osobe mogle dobiti uvjerenje o nekažnjavanju, dok je treća osoba umjesto zatvorske dobila uvjetnu kaznu.

Riječ je o Hazimu Vikalu, bivšem predsjedniku Vlade Tuzlanskog kantona, Aliji Delimustafiću, bivšem ministru Policije BiH, i Ireni Obradović, bivšoj blagajnici Općinskog suda u Čapljini.

Budimir za vrijeme mandata nije poštovao zakon ni u kontekstu konsultovanja sa potpredsjednicima FBiH koje nije konsultovao prije davanja pomilovanja iako je imao zakonsku obveze.

Ustavni sud BiH tada je zapazio da Zakon o pomilovanju propisuje u članu 2. da će predsjednik FBiH, prije donošenja odluke o pomilovanju, obaviti konsultacije sa potpredsjednicima.

Ipak iz navedene odredbe ni na koji način nije se moglo zaključiti da je Zakon o pomilovanju na bilo koji način ograničio ili doveo u pitanje apelantovu ustavnu nadležnost da odlučuje o pomilovanjima, niti je propisao da bi mišljenje potpredsjednika na bilo koji način bilo obavezujuće za predsjednika Federacije BiH.