{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda FBiH: Stvoreni uslovi za dupla pomilovanja u FBiH

2.8.2015. u 16:01
15
67
Dom naroda FBiH: Stvoreni uslovi za dupla pomilovanja u FBiH
15
Dom naroda FBiH: Stvoreni uslovi za dupla pomilovanja u FBiH
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na posljednjoj sjednici Izmjene i dopune Zakona o pomilovanju FBiH čime su stvoreni uvjete da se predsjednicima FBiH omogući davanje pomilovanja već pomilovanim osobama.
Usvajanjem Izmjena i dopuna Zakona o pomilovanju stvoreni su uslovi da se predsjednicima Federacije BiH omogući i da daju pomilovanja bez konsultacija s potpredsjednicima Federacije BiH.

Izmjene i dopune Zakona o pomilovanju Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je po hitnom postupku.

Ove izmjene morati će potvrditi i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u kojem su Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) osigurale parlamentarnu većinu.

Podsjećamo, Ustavni sud Federacije BiH ustanovio je da federalni Zakon o pomilovanju nije u skladu s Ustavom Federacije BiH što je dovelo do Prijedloga izmjena i dopuna zakona o pomilovanju.

Bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u toku mandata davao je pomilovanje već pomilovanim osobama.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo riječ je o dva slučaja brisanja iz kaznene evidencije kako bi osobe mogle dobiti uvjerenje o nekažnjavanju, dok je treća osoba umjesto zatvorske dobila uvjetnu kaznu.

Riječ je o Hazimu Vikalu, bivšem predsjedniku Vlade Tuzlanskog kantona, Aliji Delimustafiću, bivšem ministru Policije BiH, i Ireni Obradović, bivšoj blagajnici Općinskog suda u Čapljini.

Budimir za vrijeme mandata nije poštovao zakon ni u kontekstu konsultovanja sa potpredsjednicima FBiH koje nije konsultovao prije davanja pomilovanja iako je imao zakonsku obveze.

Ustavni sud BiH tada je zapazio da Zakon o pomilovanju propisuje u članu 2. da će predsjednik FBiH, prije donošenja odluke o pomilovanju, obaviti konsultacije sa potpredsjednicima.

Ipak iz navedene odredbe ni na koji način nije se moglo zaključiti da je Zakon o pomilovanju na bilo koji način ograničio ili doveo u pitanje apelantovu ustavnu nadležnost da odlučuje o pomilovanjima, niti je propisao da bi mišljenje potpredsjednika na bilo koji način bilo obavezujuće za predsjednika Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: