Bogat dnevni red
25

Dom naroda FBiH danas raspravlja o brojnim temama, na stolu i Zakon o osiguranjima u saobraćaju

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se razgovarati o ukupno 14 tačaka dnevnog reda.
Između ostalog, prema dnevnom redu, zastupnici u Domu naroda trebali bi danas raspravljati o Prijedlogu zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Također, po hitnom postupku zastupnici će se baviti i temom izmjena i dopuna Zakona o pravima demobilisanih boraca.

"Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova porodica, prevashodno je mijenjanje uslova na stranih prihoda, u smislu da se navedeni uslov mijenja iz dosadašnjeg maksimuma dozvoljenog prihoda do 50 posto najniže penzije u FBiH isplaćene u decembru 2018. godine i glasi '50 posto najniže penzije isplaćene u decembru prethodne godine'", pojašnjeno je.

Jedan od zakona koji će se razmatrati, a koji je usvojen na sjednici Predstavničkog doma je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je usvojila Prijedlog zakona kojim se produžava period primjene zajedničke tarife premija za obavezna osiguranja od autoodgovornosti. Ovom odlukom, zakonodavstvo FBiH mijenja rok primjene zajedničke tarife, koju donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH, sa kraja oktobra 2023. godine na 31. decembar 2026. godine.

Jedna od značajnih posljedica ovog produženja roka je da svako osiguravajuće društvo stiče pravo na primjenu vlastite tarife premija ukoliko istekne rok primjene zajedničke tarife. Ovo znači da će svako društvo moći formirati svoje tarife za obavezna osiguranja od autoodgovornosti.

Također, izmijenjen je i stav koji reguliše situaciju kada prestane važenje zajedničke tarife premija i cjenovnika za osiguranje od autoodgovornosti. Prema novoj odredbi, društvo za osiguranje stječe pravo na primjenu vlastite tarife premija i cjenovnika nakon prestanka važenja zajedničke tarife, ali ta tarifa će se primjenjivati sve do donošenja Odluke Vlade FBiH o datumu stupanja na snagu slobodnog formiranja cijena osiguranja od autoodgovornosti u skladu sa evropskim propisima.

Ova zakonska izmjena također ukida obavezu društvima za osiguranje da traže prethodnu saglasnost od Agencije za svoje tarife premija i cjenovnik za osiguranje od autoodgovornosti nakon donošenja Odluke Vlade FBiH.

Ovim promjenama stvaraju se uslovi za slobodno formiranje cijena osiguranja od autoodgovornosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, što će omogućiti veću konkurenciju na tržištu osiguranja.