Predstavnički dom FBiH
87

Usvojene izmjene Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju u formi nacrta i sa zaključkom Kluba SDA

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju. Prijedlog zakona ide sada na potvrđivanje Domu naroda ovog parlamenta.

Kao i kod usvajanja dnevnog reda, zastupnici su se i o pitanju razmatranja ovog zakona po hitnom postupku pojedinačno izjašnjavali.

Prijedlog da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku nije dobio potrebnu većinu, tako da je odlučeno da se zakon razmatra u formi nacrta.

Nakon dugotrajne rasprave pristupilo se glasanju o nacrtu ovog zakona. Prema rezultatima glasanja 48 glasova je bilo za, tri suzdržana i 39 glasova je bilo protiv.

To je bilo dovoljno da se nacrt usvoji, s obzirom da je za usvajanje zakona u formi nacrta potrebna natpolovična većina od prisutnih u sali.

Usvojen je i zaključak SDA kojim Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Agenciju za nadzor osiguranja u Federaciji BiH da poništi odluku o povećanju premija osiguranja za 6,2 posto.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je usvojila Prijedlog zakona kojim se produžava period primjene zajedničke tarife premija za obavezna osiguranja od autoodgovornosti. Ovom odlukom, zakonodavstvo FBiH mijenja rok primjene zajedničke tarife, koju donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH, sa kraja oktobra 2023. godine na 31. decembar 2026. godine.

Jedna od značajnih posljedica ovog produženja roka je da svako osiguravajuće društvo stiče pravo na primjenu vlastite tarife premija ukoliko istekne rok primjene zajedničke tarife. Ovo znači da će svako društvo moći formirati svoje tarife za obavezna osiguranja od autoodgovornosti.

Također, izmijenjen je i stav koji reguliše situaciju kada prestane važenje zajedničke tarife premija i cjenovnika za osiguranje od autoodgovornosti. Prema novoj odredbi, društvo za osiguranje stječe pravo na primjenu vlastite tarife premija i cjenovnika nakon prestanka važenja zajedničke tarife, ali ta tarifa će se primjenjivati sve do donošenja Odluke Vlade FBiH o datumu stupanja na snagu slobodnog formiranja cijena osiguranja od autoodgovornosti u skladu sa evropskim propisima.

Ova zakonska izmjena također ukida obavezu društvima za osiguranje da traže prethodnu saglasnost od Agencije za svoje tarife premija i cjenovnik za osiguranje od autoodgovornosti nakon donošenja Odluke Vlade FBiH. Ovim promjenama stvaraju se uslovi za slobodno formiranje cijena osiguranja od autoodgovornosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, što će omogućiti veću konkurenciju na tržištu osiguranja.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) rekao je jučer da se ovim zakonom želi uspostaviti monopol Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

"Ako se sjećate nedavne afere da se povećao trošak registracije automobila i do 100 KM, mi bismo na ovaj način dali veće ovlasti upravo toj agenciji. Omogućili bismo monopol te agencije nad tržištem. To najviše koristi osiguravajućim društvima, a najmanje korisnicima osiguranja", tvrdi Čavalić.

Zbog prethodno navedenog je Odbor zatražio da Vlada FBiH povuče prijedlog zakona iz parlamentarne procedure, da ga doradi i, kako je rekao, uskladi s pravnom stečevinom Evropske unije.