Bogat dnevni red
10

Dom naroda BiH danas o Zakonu o strancima, Izbornom zakonu i platama

FENA
Dom narda BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dom narda BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Izmjene Zakona o strancima jedan je zakona koji bi delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali razmatrati na sjednici zakazanoj za danas.

Te izmjene ranije je usvojio Predstavnički dom, a kako stoji u obrazloženju, njih je potrebno uraditi budući da je migrantska kriza ogroman humanitarni, ali i sigurnosni izazov za sve zemlje pogođene tim problemom.

Stoga izmjene imaju za cilj da se postigne efekat odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja i kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH.

Primjenom tog zakona trebala bi se olakšati deportacija i ubrzati procedure protjerivanja onih migranata koji čine krivična djela i teške prekršaje na teritoriji BiH i na taj način poslati jasna poruka da se takvo ponašanje neće tolerirati.

Pred delegatima su i izmjene Izbornog zakona koje je, također, ranije usvojio Predstavnički dom, a kojima bi se trebao urediti institut mirovanja parlamentarnog mandata što je pravo poslanika da, pod određenim okolnostima, stavi mandat u mirovanje.

Kako je obrazloženo, zabrinjavajuća je praksa neformiranja vlasti nakon izbora pri čemu brojne osobe u izvršnoj vlasti paralelno obavljaju dužnosti predstavnika u zakonodavnoj vlasti.

Delegati bi trebali razmatrati i dopune Zakona o plaćama i naknadama te Zakona o radu koji predviđaju ukidanje prava na naknadu po osnovu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u bh. institucijama.

I izmjene Zakona o javnim nabavkama koje predlaže Vijeće ministara BiH, a jedan su od 14 prioriteta postavljenih pred BiH od Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, bit će razmatran na sjednici.

Također, od pet i po godina primjene Zakona o javnim nabavkama, kao i analizom efekata primjene, uočeni su određeni problemi te se izmjene odnose i na otklanjanje tih problema, ali i pojednostavljivanja postupaka javnih nabavki.

Nekoliko delegatskih inicijativa također je na dnevnom redu sjednice, a jedna od njih podrazumijeva uspostavljanje socijalnog dijaloga sa sindikatima i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Jedna delegatska inicijativa odnosi se na formiranje Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda, a istovremeno pred delegatima je i Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za pripremu izmjena istog zakona koje predlaže Zajednički kolegij oba doma.