Centralna izborna komisija BiH
0

Doliću zabranjeno kandidovanje za funkcije izabranog zvaničnika

FENA
Rifat Dolić
Rifat Dolić
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je danas razmatrajući predmete iz oblasti primjene Zakona o sukobu interesa, donijela rješenje o izricanju sankcije, uključujući zabranu kandidovanja na bilo koju funkciju izabranog zvaničnika u periodu od četiri godine, poslaniku DNZ-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Rifatu Doliću.

Kako je saopćeno iz CIK-a, utvrđeno je da je Dolić istovremeno obavljao funkciju poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i funkciju člana Nadzornog odbora i člana Skupštine privatnog preduzeća "Saniteks" d.d. Velika Kladuša.

Ovo preduzeće je u 2008. sklapalo ugovore i na drugi način poslovalo s institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti u iznosu većem od 5.000 KM godišnje.

Time je Dolić izvršio povredu odredaba članci 6. stav (2) Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, pa mu se na osnovu navedenih zakonskih propisa, primjenom člana 20. stav (I) navedenog zakona, izriče sankcija; 1. Nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 31. J 2.2008. godine 2. Novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je u skladu s Izbornim zakonom BiH donijela i Odluku o visini naknade za rad članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini.