BiH
21

Dolazak Pesaha, velikog jevrejskog praznika, obilježen u Sarajevu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Dolazak Pesaha, jednog od najznačajnijih jevrejskih praznika, obilježen je večeras u Sarajevu pashalnom molitvom u sinagogi i tradicionalnom seder večerom u Jevrejskoj opštini.

Molitve, čitanje Hagade i svi običaji odvijali su se po strogo utvrđenom redu.

Jela i pića te svaki element obredne večere imaju precizno određenu ulogu, simbolično podsjećaju na robovanje jevrejskog naroda u Egiptu i na njegovo spasenje.

Kuhana jaja na trpezi simboliziraju obnovljivost života, gorke trave gorčinu ropstva, salata slast slobode a meso podsjeća na žrtvu prinošenu za vrijeme jeruzalemskog hrama. Kolač od suhog voća (haroset) je simbolika maltera kojim su robovi Jevreji gradili u Egiptu.

Nijedan jevrejski praznik nema u sebi toliko jevrejskog duha ni toliko složenih ‎obreda i propisa kao Pesah, poznat i kao praznik beskvasnog hljeba.

Veličina je u tome što je jedinstveni čin oslobađanja jednog naroda iz ropstva spojen s drugim jedinstvenim vjerskim događajem - dobijanjem Tore - Deset Božijih zapovijesti.

Tako je Pesah istovremeno historijski i vjerski blagdan.

Jakob Finci, predsjednik jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, rekao je da se ove godine Pesah obilježava 450. put u Sarajevu jer je toliko godina prošlo od dolaska Jevreja na ovo tle.

  • U osam dana, koliko se obilježava, dolaze i hrišćanski veliki blagdani - pravoslavni Vaskrs i katolički Uskrs, pa će Jevreji slaviti zajedno s njihovim sugrađanima hrišćanima - rekao je Finci.

Budući da je sloboda glavna simbolika Pesaha, Finci naglašava da se za tu vrijednost vrijedi uvijek boriti i "nastojati da je zadržimo za sebe i druge".