Slučaj iz Sarajeva
3.2k

Doktorica s KCUS-a spasila djecu za koje u domovima zdravlja nisu imali dijagnozu

L. S.
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Ilustracija: A.L. / Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Čitateljice portala Klix.ba, Sarajke, majke, podijelile su priču o doktorici s Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) koja je njihovu djecu spasila od smrti, nakon što su zbog liječničkih propusta proživjele košmar.

Doktorica kojoj majke izražavaju neizmjernu zahvalnost, smatrajući je spasiteljkom njihovih mališana, zove se Ganimeta Bakalović. Opisale su je kao profesionalku koja predano i etično obavlja svoj posao na pedijatrijskoj klinici na KCUS-u, na odjelu pulmologije.

Isprva, sve majke koje su se javile da podijele svoje iskustvo istakle su nezadovoljstvo zbog rada Doma zdravlja, pritom pohvalivši pedijatrijsku kliniku KCUS-a.

"Mi smo imali jako loše iskustvo u Domu zdravlja, gdje smo dobili pogrešne dijagnoze. Došli smo u bolnicu gdje nas je dočekalo izuzetno stručno osoblje, koje nas je brzo 'izvuklo' iz problema u kojem smo se našli. U pedijatrijskoj klinici su svi uposlenici od doktora i medicinskih sestara vrlo stručni i potpuno smo zadovoljni", navela je majka A. Z. (identitet poznat redakciji).

Prva koja je za Klix.ba ispričala svoju priču je Sarajka V. K. (identitet poznat redakciji), majka petogodišnjeg dječaka I.K., koja kaže da se njen sin vratio među žive zahvaljujući adekvatnoj intervenciji doktorice Bakalović.

Doktorica Ganimeta Bakalović
Doktorica Ganimeta Bakalović

"Prvi problemi počinju upisivanjem dječaka u vrtić, sto je zapravo i normalna stvar. Dijete se susreće sa raznoraznim virusima i potrebno je steći imunitet, tako da već prvi problemi počinju u julu, da bi unazad dva mjeseca bili stalni, a kulminacija se dogodila zadnjih 15 dana", ispričala je.

Kazala je da je sina prečesto vodila doktoru zbog njegovog zabrinjavajućeg stanja, ali da joj u jednom momentu nisu vjerovali, te da su svaki put ordinirali neku terapiju koja apsolutno nije davala nikakve pomake.

Dječak I.K.
Dječak I.K.

"Pravi horor doživjeli smo za vikend kada se dijete u nedjelju ujutro probudio sa okom kao u horor filmovima. Dijete je ustalo krvavog nosa i pljuvačke iz oka. Bili smo izbezumljeni. Otišli smo na pedijatriju sa preporukom za detaljnije pretrage. U ponedeljak odlazimo u Dom zdravlja i dobijamo uputnicu za pedijatriju na kojoj pise hospitalizacija. Tu srećemo našu heroinu, vrhunsku dr. Bakalović koja vec u ambulanti dječaka miluje i govori mu da će dati sve od sebe da ozdravi... i dala je", objasnila je.

Naglasila je da doktorica u svojoj pretrazi nije izostavila nijedan parametar.

Dječak I.K.
Dječak I.K.

"Danas je moj sin još uvijek u bolnici pod budnim okom nje, naše super-doktorice koja mu je dala adekvatnu terapiju i moj sin se vratio među žive. Svjedokom sam boraveći ovdje da sam bez ikakvog poznastva ili mita, upoznala ženu koja je dala sve da moje dijete oporavi i u ovom surovoj današnjici mora biti temom dana, mjeseca i godine, jer ovakve žene ljekari daju nadu da ipak vrijedi ostati u ovoj našoj lijepoj domovini", podijelila je.

Treća sagovornica istakla je divno iskustvo sa Dr. Bakalović, a jako loše iskustvo sa osobljem u Domu zdravlja Vrazova.

"Dijete sam dovela u subotu ujutro u Dom zdravlja Vrazova, gdje je pregledan i dat mu je lijek Urbazon - injekcija i da ide kući. Ta terapija je preporučena za tokom cijelog vikenda. Međutim, dijete je toliko bilo loše da smo na kraju u nedjelju naveče došli na pedijatriju, kada je dijete bilo doslovno ni živo ni mrtvo. Ovo osoblje koje radi ovdje je vratilo moje dijete u život. Bio je dva dana na kisiku uz popratnu terapiju", ispričala je E.A. (identitet poznat redakciji).

Dodala je da smatra da su ljekari u Domu zdravlja "zavukli" njeno dijete.

"Voljela bih da posebno izrazim zahvalnost osoblju na pedijatriji. Od kuharica, sestara pa do doktora. Ovo je drugi put da oni 'čupaju' dijete iz mrtvih. Sa starijim sinom smo isto preživjeli, sve isti scenario prije godinu i po dana. Sada opet sa bebom od pet mjeseci. Sve majke koje su uključene u ovu priču, žele da istaknu Dr. Bakalović kao heroja, kao onu koja je spasila našu djecu", kazala je.

Sve zajedno su zaključile da je doktorica Bakalović dala nadljudske napore da njihova djeca danas budu među živima.