Prvostepena presuda
894

Doktorica iz Tuzle osuđena na godinu dana zatvora zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Penzionirana doktorica iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Meliha Zahirović–Suljić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od jednu godinu, zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice.

Maida Džafić iz Gračanice kao 15-godišnjakinja preminula je u augustu 2020. godine, a nakon tragičnog ishoda podignuta je optužnica protiv infektologinje iz tuzlanskog UKC-a Melihe Zahirović–Suljić.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona optužnica je protiv nje podiglo zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo teška krivična djela protiv zdravlja i ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

Ona je optužena da je kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost, svjesna da može doći do određenih posljedica, ali olako držeći da do istih neće doći, primijenila očito neprikladan način liječenja, čime je prouzrokovala znatno pogoršanje postojećeg zdravstvenog stanja usljed čega je nastupila smrt maloljetne pacijentice.

Kako je pojašnjeno u optužnici, Zahirović–Suljić nije izvršila prijem pacijentice u Odjeljenje za urinarne infekcije, zoonoze i nejasna febrilna stanja, iako je to trebala učiniti zbog činjenice da je 15-godišnjakinja bila u nejasnom febrilnom stanju.

Nakon toga, stanje pacijentice se pogoršalo te je nastupila smrt. Nedugo nakon ovog slučaja, doktorica je stekla uslove za odlazak u penziju.

Presudom Općinskog suda u Tuzli, ona je danas proglašena krivom te je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana.

Presudom je naređeno i da osuđena isplati novčani iznos od po 20 hiljada KM ocu i majci 15-godišnjakinje.

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju postoji mogućnost žalbe.  Osuđena nije prisustvovala izricanju presude.