{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doktori nezadovoljni smanjenjem plaća do 50 posto

F
1.4.2009. u 16:46
0
0
Doktori nezadovoljni smanjenjem plaća do 50 posto
0
Doktori nezadovoljni smanjenjem plaća do 50 posto
Foto: Ilustracija
Strukovni sindikat doktora medicine RS-a najavio je danas da će 3. aprila svi ljekari iskoristiti redovnu pauzu u radu da bi iskazali nezadovoljstvo jer su im februarske plaće, isplaćene prema novom zakonu, umanjene od 22 do 50 posto.
Po riječima predstavnice ovog sindikata Spomenke Janjić, zarade su im umanjene za 240 do 300 KM, dok su ljekarima specijalistima, koji su imali česta dežurstva, primanja umanjena i do 50 posto plaće.

„Ova smanjenja plaća odnose se na doktore. Što je veći stepen obrazovanja, smanjenje nam je veće“, kazala je Janjić na pres-konferenciji u Banjoj Luci pozvavši se na podatke iz platnih lista ljekara u tom bh.entitetu.

S druge strane, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Nedeljko Milaković je kazao da su prosječne februarske plaće medicinara u odnosu na prošlogodišnji prosjek manje za 15,8 posto.

Naveo je da primanja zdravstvenih radnika nisu „značajnije“ smanjena.

Milaković tvrdi da je prosječna plaća supspecijaliste u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa u februaru iznosila 2.680 KM, specijaliste 2.265, doktora medicine 1.530, više medicinske sestre 1.088, a medicinske sestre 930 KM.

On je dodao da su specijalisti u primarnom sektoru u februaru primili u prosjeku 2.100 KM, doktori medicine 1.440, više medicinske sestre 970, a medicinske sestre 820 KM.

Resorno ministarstvo je najavilo da će nastaviti pratiti primjenu Zakona o plaćama zdravstvenih radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: