Održan sastanak
64

Doktori medicine i stomatologije u TK u četvrtak bi mogli dobiti kolektivni ugovor

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona u četvrtak bi mogao dobiti reprezentativnost u ovom kantonu, kao i kolektivni ugovor. O ovome je govoreno na današnjem sastanku između predstavnika ovog sindikata i Vlade TK. Dok obje strane potpise ne stave na dokument doktori medicine i stomatologije u ovom kantonu ostaju u generalnom štrajku.

Današnji sastanak u Kantonalnoj vladi u suštini je nastavak pregovora koji su sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije TK prekinuti u mjesecu aprilu ove godine.

Tokom susreta iz sindikata su insistirali na usvajanju reprezentativnosti u TK, što u konačnici znači da ovaj sindikat ima pravo učešća u pregovorima vezano za radno-pravni status doktora medicine i stomatologije.

Kao drugi zahtjev sindikalisti su naveli potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije u TK.

"Danas smo došli do zajedničkog rezultata. Dogovoreno je da se sve završi do četvrtka, odnosno da pravni timovi obje strane pročiste tekst kolektivnog ugovora. Također, dogovoreno je i usvajanje reprezentativnosti u TK. Dakle, u četvrtak završavamo stvari pozitivno ili negativno. Mi se nadamo pozitivnom ishodu", rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TK.

Iz ovog sindikata prihvatili su ranije utvrđeni sporazum koji su potpisali resorni ministar Bahrudin Hadžiefendić i Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora meidicne i stomatologije FBiH.

U ovom dokumentu je navedeno da će koeficijent za obračun plaća od 1. juna ove godine biti povećan za 0,6, dok će u februaru iduće godine biti otvoreni pregovori za dodatno povećanje u istom iznosu.

U suštini, doktori medicine i stomatologije će 1. jula ove godine dobiti veće plaće, jer im je to omogućeno kroz kolektivni ugovor koji je Vlada TK prije nekoliko dana potpisala sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

"Mi smo oduvijek govorili da nama materijalna strana nije toliko u interesu. U prioritetu nam je dostojanstvo doktora, odnosno uvažavanje i reprezentativnost. Želimo biti socijalni partner koji će ubuduće pregovarati s Vladom TK vezano za naš radno-pravni status", naglasio je Suljić.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić nakon današnjeg sastanka je podsjetio da su u vrijeme prekida pregovora 27. aprila ove godine obje strane bile na korak do zaključivanja sporazuma.

"Tekst kolektivnog ugovora koji je dostavljen od Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK u četvrtak do kraja radnog vremena će se pročistiti, jer smo u isčitavanju uočili nekoliko nepravilnosti. Bitno je da će i reprezentativnost koja se izdaje od Ministarstva za rad i socijalnu politku TK biti u četvrtak definisana. Iskreno se nadamo da će rješenje biti pozitivno", rekao je Hadžiefendić.

Do prihvatanja reprezentativnosti i potpisivanja kolektivnog ugovora doktori medicine i stomatologie u ovom kantonu ostaju u generalnom štrajku.

Ukoliko bi cijela ova priča u četvrtak imala negativan ishod članovi spomenutog sindikata kolektivno će podnijeti otkaze u svojim zdravstvenim ustanovama.

Trenutno je u proceduri kolektivno potpisivanje otkaza koji bi se realizovao 18. juna ove godine, ukoliko se za tim bude ukazala potreba.