BiH
12

Dok ucjenjuje BiH za izvoz oružja: Rusija u Ukrajinu šalje velike količine naoružanja

Piše: Am. Dž.
Projektili za koje su Ukrajinci utvrdili da dolaze iz Rusije (Foto: EPA)
Projektili za koje su Ukrajinci utvrdili da dolaze iz Rusije (Foto: EPA)
Izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu još uvijek je blokiran od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potvrđeno je za portal Klix.ba. U međuvremenu, dok Rusija ucjenjuje BiH prijetnjama da će obustaviti isporuku plina ukoliko do pomenutog izvoza dođe, ova zemlja nastavlja slati svoje oružje separatistima u Ukrajini od kojih očekuje stvaranje paradržava koje će biti pod kontrolom Moskve, javljaju američki i britanski mediji.

Portal Klix.ba je i ranije pisao o blokadi izvoza oružja u Ukrajinu, što je posao vrijedan čak 10 miliona KM.

Privredno društvo Unis Group d.o.o Ilidža podnijelo je krivičnu prijavu protiv svih odgovornih osoba zbog toga što nije dobilo dozvolu da u Ukrajinu izveze oružje, a zbog ovog slučaja nedavno je ostavku podnio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Situaciju u vezi sa izvozom bh. naoružanja dodatno su zakomplicirale prijetnje iz Rusije. Naime, zvaničnici ove zemlje su nedavno ucijenili BiH obustavom dotoka plina ukoliko naša zemlja isporuči oružje Ukrajini.

Rusi prijete BiH, a istovremeno naoružavaju separatiste

U međuvremenu, dok ovim prijetnjama nastoje spriječiti Ukrajince da dobiju oružje za koje su ranije potpisali ugovor sa kompanijom Unis, Rusi nastavljaju slati velike količine naoružanja separatistima u Ukrajini.

U nedavno objavljeno članku ugledni britasnki The Guardian navodi da ukrajinski sepratisti zauzimaju nove teritorije u ovoj zemlji zahvaljujući ruskoj podršci, uključujući i tenkove T-80.

"Zapadni zvaničnici procjenjuju da Rusi separatistima žele osigurati enklave koje će biti i ekonomski održive", navodi američki New York Times.

Ukrajinski mediji su sredinom januara izvijestili da proruski separatisti u borbi sa državnim snagama koriste i rakete Buratino koje se uopće ne proizvode u Ukrajini. Radi se o visokosofisticiranom oružju koje se montira na tenk T-72 i koje vodi porijeklo iz Rusije.

Hoće li SAD poslati oružje u Ukrajinu?

Američki mediji su ranije izvijestili da Rusi opskrbljuju separatiste sa čak 18 različitih vrsta naoružanja. Radi se automatskim puškama, pištoljima, sačmaricama, mitraljezima, minobacačima, protivtenkovskim i protivavionskim raketama, pa čak i tenkovima i sličnim oklopnim vozilima.

Prema navodima brojnih svjetskih medija, SAD još uvijek razmatraju da li će slati oružje u Ukrajinu kako bi na taj način pomogli Kijevu u borbi protiv proruskih separatista, te da održe teritorijalni integritet zemlje. U Ukrajini su optimistični da će do isporuke potrebnog oružja doći.

"Ukrajina stalno pregovara sa svojim partnerima nadajući se nekom odgovoru do kraja sedmice, a nakon niza sastanaka s američkim čelnicima", rekao je za AFP visokopozicionirani ukrajinski diplomatski izvor koji je želio ostati anoniman.